Jaunos kritiķus aicina pieteikties Normunda Naumaņa veicināšanas balvai
Kinokritiķis, žurnālists un teātra zinātnieks Normunds Naumanis.
Kultūra
2016. gada 7. marts, 22:32

Jaunos kritiķus aicina pieteikties Normunda Naumaņa veicināšanas balvai

Jauns.lv

Izsludināta Normunda Naumaņa veicināšanas balva jaunajiem kritiķiem, kurai var pieteikties pretendenti, kas nav vecāki par 27 gadiem, liecina Normunda Naumaņa biedrības sniegtā informācija.

Veicināšanas balvu varēs saņemt kritiķis, kura sniegums aizvadītajā gadā būs bijis viskvalitatīvākais.

Gan Naumaņa Gada balvai mākslas kritikā, gan veicināšanas balvai jaunajam kritiķim var pieteikt autorus, kuri aizvadītā gada laikā darbojušies teātra, kino, literatūras, mūzikas, vizuālās mākslas, arhitektūras un dejas mākslas kritikas jomā. Godalgu mērķis ir rosināt kritisko domāšanu, kā arī atbalstīt un veicināt kritikas kvalitāti Latvijā.

Izskatot pieteikumus, tiks vērtēta kritiķu spēja ne vien analizēt mākslas darba kvalitātes, jauno un izcilo nošķirt no viduvējībām un neveiksmēm, bet arī prasme konkrēto mākslas notikumu aplūkot plašākā kultūrvēsturiskā un mūsdienu mākslas kontekstā.

Gada balvai un jaunā kritiķa veicināšanas balvai var pieteikt recenzijas, kas publiskotas laikā no 2015.gada 1.decembra līdz šā gada 1.decembrim. Izvirzīt pretendentus balvām varēs ikviens interesents, pieteikumus nosūtot elektroniski uz Normunda Naumaņa biedrības e-pastu un pieteikumam pievienojot rakstisku pamatojumu. Izvirzot pretendentu jaunā kritiķa balvai, jāpievieno arī trīs kandidāta recenzijas, kas publicētas laika posmā no 2015.gada 1.decembra līdz šā gada 1.decembrim, kā arī kandidāta dzīvesgājuma apraksts.

Naumaņa Gada balvas mākslas kritikā žūrijā darbojas interneta žurnāla "Satori.lv" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins, kurš ir arī žūrijas priekšsēdētājs, Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, tulkotāja un publiciste Ieva Lešinska-Geibere, valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskā producente un muzikoloģe Baiba Kurpniece, publicists Valdis Ābols, Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte, kā arī pirmās Gada balvas ieguvējs Vilnis Vējš.

Kritiķi, kuri izvirzīti Naumaņa Gada balvai mākslas kritikā, tiks paziņoti šā gada decembrī, bet balvas ieguvējs tiks noskaidrots nākamā gada janvārī pasākumā "NN nakts". Balvas ieguvējs iegūs arī stipendiju 1000 eiro apmērā.

Balvu mākslas kritikā ir izveidojusi Normunda Naumaņa biedrība, kas dibināta 2015.gada 19.februārī.

Par pirmo Naumaņa Gada balvas mākslas kritikā ieguvēju kļuva vizuālās mākslas kritiķis un kultūras procesu vērtētājs Vilnis Vējš. Balvai kopā ar Vēju tika tika izvirzīta arī Anda Baklāne, Jegors Jerohomovičs, Inese Lūsiņa, Silvija Radzobe, Santa Remere, Edīte Tišheizere un Margarita Zieda.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA