foto: Zane Bitere/LETA
Labākie maršruti un drošība pret zagļiem jeb - kā uz Dziesmu svētkiem tikt ar divriteni?
Kā no galvaspilsētas centra visērtāk nokļūt līdz galvenajām Dziesmu un Deju svētku pasākumu norises vietām – Mežaparka Lielo estrādi un Daugavas stadionu ar velosipēdu?
Sabiedrība
2018. gada 5. jūlijs, 06:45

Labākie maršruti un drošība pret zagļiem jeb - kā uz Dziesmu svētkiem tikt ar divriteni?

Jauns.lv

Tikt uz Dziesmu un Deju svētku pasākumiem ar velosipēdu vairumam nozīmē mērot salīdzinoši lielus attālumus. Lai kājas nepagurst jau pusceļā un nenākas mērot liekus kilometrus, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) un Latvijas Riteņbraucēju apvienības priekšsēdētājs Viesturs Silenieks dalās padomos par to, kā, braucot ar velosipēdu, justies droši, ietaupīt enerģiju un izvēlēties labākos maršrutus.

“Svarīga ir sēdekļa pozīcija – tam ir jābūt paralēli zemei un pietiekami augstu. Braucot ar zemu sēdekli, ātri sagurst kājas,” skaidro velobraukšanas entuziasts.

Savukārt līdzi ņemamās mantas esot ieteicams ielikt speciālā velo-somā un pārvadāt uz bagāžnieka.

Tā būs gan stabilāka braukšana (jo smaguma centrs zemāk), gan ērtāk un patīkamāk – nesvīdīs mugura.

Kā pasargāt velosipēdu no garnadžiem?

Riteņbraucēju apvienības priekšsēdētājs iesaka nelikt velosipēdus tādās velosipēdu novietnēs, kurās var iestutēt tikai priekšējo riteni: “Lielu daļu velosipēdu tādās nemaz nevar iestumt un mēģinot ar spēku var gadīties salauzt disku bremzes vai arī noskrāpēt braucamo.

Velosipēdu labāk ieteicams novietot pie stabilas augstā tipa velosipēdu novietnes, žoga, margas vai citas horizontālas konstrukcijas, nevis pie viena staba. Pēc tam jāsaslēdz velosipēda ritenis kopā ar rāmi pie stabila un izturīga šķēršļa. Velosipēda slēgšanai neieteiktu dažādas tievas trosītes. Trošu slēdzenes ir visnedrošākās. Tās var pārkniebt ar nelielām, lētām trošu standziņām. Vislabāk ir izmantot pakava veida slēdzenes, rūdītās ķēdes vai citu konstrukciju tērauda slēdzenes.”

Labākie maršruti

Viesturs Silenieks arī atklāj, kā no galvaspilsētas centra visērtāk nokļūt līdz galvenajām Dziesmu un Deju svētku pasākumu norises vietām – Mežaparka Lielo estrādi un Daugavas stadionu.

No centra uz Mežaparku:

Es ieteiktu braukt pa sev tīkamāko ceļu līdz Brasas tiltam. Pie Brasas stacijas ir veloceliņš, kurš brīžiem pārtop dalītā gājēju un velosipēdistu ceļā, brīžiem – tikai maršrutā, kurš ved līdz pat Mežaparkam. Nonākot Mežaparkā, neieteiktu braukt pa galveno svētku aleju un ceļiem, kuri ir tuvu pieturām – pa tiem pārvietosies daudz gājēju. Labāk izvēlēties mazos celiņus.

No centra uz Daugavas stadionu:

Ātrāk un ērtāk būs braukt pa Lāčplēša ielas velosipēdu joslu līdz pat Avotu ielai un tad pa Avotu ielu. Avotu ielā ir atļauts virzienā no centra braukt tikai riteņbraucējiem kopā ar sabiedrisko transportu. Tādejādi nav josla jādala ar autotransportu un satiksmes ir daudz drošāka.

Kā jāaprīko braucamais?

Tikmēr Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) norāda, ka arī velosipēdam, gluži tāpat kā automašīnai, tehniskā aprīkojuma ziņā jāatbilst vairākiem nosacījumiem, lai ar to varētu izbraukt ielās.

Braucot diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamas redzamības apstākļos, velosipēdam abos tā sānos, riteņu abās pusēs, jābūt aprīkotam ar gaismas atstarotājiem, priekšpusē jābūt aprīkotam ar baltu atstarotāju, bet aizmugurē ar sarkanu atstarotāju, kā arī priekšpusē jādeg baltas gaismas lukturim, bet aizmugurē – sarkanas gaismas lukturim.

Ja lukturu nav vai tie nedarbojas, velosipēda vadītājam jābūt tērptam atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem.

Bērniem līdz 12 gadu vecumam galvā ir obligāti jābūt aizsprādzētai aizsargķiverei. Velosipēdistiem, kuri ir vecāki par 12 gadiem, ķivere ir ieteicama.

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki šogad notiek no 30. jūnija līdz 8. jūlijam. 

Dziesmu un deju svētki notiek visā Rīgas pilsētas teritorijā, taču koru un deju kolektīvu galvenie pasākumi notiek svētku vēsturiskajās norišu vietās – Mežaparka Lielajā estrādē un Daugavas stadionā.