Gatavojas paplašināt Latvijā pirmo savvaļas putnu rehabilitācijas staciju
Paplašinoties savvaļas putnu rehabilitācijas stacijā paredzēts piebūvēt klāt vēl divus voljerus, jo divas putnu sugas nevar laist kopā vienā būrī.
Sabiedrība
2016. gada 12. marts, 18:37

Gatavojas paplašināt Latvijā pirmo savvaļas putnu rehabilitācijas staciju

Jauns.lv

Pirms diviem gadiem Latvijā atklātajā savvaļas putnu rehabilitācijas stacijā veselību atguvuši jau vairāki plēsējputni, apliecinot, ka šāda rehabilitācijas stacija ir ļoti vajadzīga.

Kā liecina informācija, esošā rehabilitācijas stacija kļuvusi par mazu, tādēļ tās idejas autors Uģis Bergmanis jau ķēries klāt pie stacijas paplašināšanas. Patlaban savvaļas putnu rehabilitācijas stacijā ir pieejami trīs putnu voljeri dažādu sugu putnu atkopšanai.

Tāpat ir pieejama veselību atguvušajiem putniem paredzēta būve. Tā veselajiem putniem ir starpposms starp rehabilitācijas būri un brīvību. Šāds princips aizgūts no vācu speciālistiem. Veselie putni tiek ievietoti būros, kuriem tiek atvērta priekšējā siena, lai putns jebkurā brīdī, kad jūtas tam gatavs, var izlidot. Šajā posmā putns vairs neredz cilvēku, jo ēdiens būrī tiks ievietots no aizmugures platformas, kur būra siena ir necaurredzama.

Paplašinoties savvaļas putnu rehabilitācijas stacijā paredzēts piebūvēt klāt vēl divus voljerus, jo divas putnu sugas nevar laist kopā vienā būrī.

Līdz šim savvaļas putnu rehabilitācijas stacijā ārstējies un spēkus atguvis mazā ērgļa jaunulis un divas meža pūces, bet par rehabilitācijas stacijas pastāvīgo iemītnieku kļuvis jūras ērglis, kurš iepriekš mitinājies Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Jūras ērglis savulaik bija guvis ievainojumu, lai arī ērglis tika izārstēts, viņš ievainojumu dēļ vairs nespēj lidot, tādēļ nevar izdzīvot savvaļā.

Latvijā pirmo rehabilitācijas centru plēsējputniem izveidojis Bergmanis, kurš ir viens vadošajiem mazo ērgļu pētniekiem Latvijā un Eiropā, kā arī viņš ir biedrības "Vides pārvaldības asociācija "Medņuriests"" dibinātājs. Rehabilitācijas centrs atrodas Madonas novada "Tiltakalnos", un tas tika atklāts 2014.gada 19.septembrī.

Sižets par savvaļas putnu rebahilitācijas stacijas pirmajiem pacientiem - video: LETA/Foto: Ekrānuzņēmums no video