foto: Zane Bitere/LETA
"Armijas dēļ vīrs netiek uz darbu..." Rezerves karavīra sieva sašutusi par zaudējumiem, ko ģimenei nesīs militārās mācības
"Kāpēc lai cilvēks būtu ieinteresēts piedalīties mācībās, ja valsts nevar samaksāt līdzvērtīgu atalgojumu ar nodokļiem un virsstundām, kā tas būtu darbavietā?" jautā sieviete.
Sabiedrība
2018. gada 27. jūnijs, 06:11

"Armijas dēļ vīrs netiek uz darbu..." Rezerves karavīra sieva sašutusi par zaudējumiem, ko ģimenei nesīs militārās mācības

Jauns.lv

Ar satraukumu par to, kā tiek organizētas militārās mācības, redakcijā vērsusies kāda bijušā karavīra sieva. Viņas vīrs pametis profesionālo dienestu pirms vairākiem gadiem un atradis labāk apmaksātu darbu, taču nesen ģimenes pastkastītē iekritusi vēstule no Aizsardzības ministrijas (AM), kurā paziņots, ka namatēvam ir jāierodas uz mācībām rezerves karavīra kārtā. Ģimenei, kurā aug bērni, šāds pavērsiens garantē finansiālus zaudējumus, taču neierašanās gadījumā draud sods.

“Vīrs pirms vairākiem gadiem bija noslēdzis līgumu ar Nacionālajiem Bruņotajiem spēkiem, nodienēja piecus gadus un līgumu vairs nepagarināja. Jau tad, beidzot darba attiecības, bija smaga vilšanās, kad vīrs devās uz bezdarbniekiem un saņemot bezdarbnieku pabalstu, tika ņemta vērā tikai algas daļa, kas bija aplikta ar nodokļiem,” stāsta bijušā karavīra sieva.

Kā zināms, tad karavīram alga sastāv no pamatalgas par stundām, kā arī dzīvesvietas īres un uztura kompensācijām.

“Protams, īres un ēšanas kompensācijas neapliekas ar nodokļiem, bet to vērtība, ja atmiņa neviļ, bija aptuveni 250 līdz 300 eiro mēnesī, savukārt pati pamatalga bija nedaudz vairāk par 500 eiro mēnesī. Beidzot šādas darba attiecības, reālais bezdarbnieka pabalsts ir vien puse no šīs summas,” izstāsta sieviete.

Zaudēs 150 eiro, bail pazaudēt arī darbu

Kopš vīra armijas dienām nu jau ir pagājis krietni ilgs laiks un šobrīd bijušajam karavīram esot labi apmaksāts darbs, visa alga ir aplikta ar nodokļiem un dienas izpeļņa uz rokas ir vidēji 50 eiro pēc nodokļu nomaksas.

Taču pavisam nesen pienākusi vēstule no NBS: “Šogad viņš saņēma vēstuli, ka viņam augustā jāierodas uz militārajām mācībām. Neierašanās gadījumā ir sods, savukārt pievienotajā failā ir redzams, ka karavīram tiek maksāta kompensācija, kas neapliekas ar nodokļiem.” 

Bijušā karavīra dzīvesbiedre norāda, ka viņu šajā visā galvenokārt neapmierina divas lietas.  Pirmkārt, ņemot vērā vīra dienesta pakāpi, kompensācija vidēji sanākot ap 25 līdz 30 eiro diennaktī.

“Mums ģimenē aug divi bērni, kuri ir jāgatavo skolai, ir jāmaksā rēķini, jāēd. Bet te par visām mācību dienām sanāks zaudējumi 150 eiro apmērā. Mūsu ģimenei tā tomēr ir liela nauda, lai vienkārši tāpat to zaudētu. Papildus tam tās ir 24 stundas dienā, ko vīrs pavada mācībās, bet darbā, strādājot astoņas stundas dienā, viņš saņem 50 eiro uz rokas. Tas nozīmē, ka reālie zaudējumi ir vēl lielāki,” teic sieviete.

Otrkārt, viņu satrauc tas, ka arī šajā gadījumā kompensācija neapliekas ar nodokļiem: “Ja vīrs šīs dienas nostrādātu strādātu savā darbavietā, par viņu tiktu maksāti nodokļi. Bet, piedaloties šajās militārajās mācībās, šīs sociālās garantijas tiks zaudētas. Ja nu viņš zaudē darba spējas vai darbu? Tas nozīmē, ka šis periods ietekmē gan slimības naudas aprēķinu, gan arī bezdarbnieka pabalsta aprēķinu.”

“Kā risināt šo jautājumu? Kur vērsties, lai saņemtu līdzvērtīgu atalgojumu, apliktu ar visiem nodokļiem? Kāpēc lai cilvēks būtu ieinteresēts piedalīties mācībās, ja valsts nevar samaksāt līdzvērtīgu atalgojumu ar nodokļiem un virsstundām, kā tas būtu darbavietā?” jautā sieviete.

Likums aizliedz atlaist darbinieku militāro mācību dēļ

Saistībā ar jautājumiem par kompensācijām, kuras par ierašanos mācībās pienākas rezerves karavīriem, vērsāmies Aizsardzības ministrijā (AM).

AM Preses nodaļas vecākā referente majore Sandra Brāle informēja, ka konkrētā vēstule izsūtīta, lai izsauktu rezerves karavīrus uz NBS militārajām mācībām “Namejs 2018”. To norises laiks, atkarībā no militārās vienības, ir aptuveni divas līdz trīs nedēļas.

Likums paredz, ka visi profesionālā dienesta karavīri, kuri atbilst aktīvajam dienestam noteiktajām prasībām, pēc atvaļināšanās kļūst par rezerves karavīriem. Uzsākot dienestu, par to tiek informēts un parakstās katrs karavīrs.

“Pirmkārt vēlos mierināt, ka satraukums par darba zaudēšanu ir nevietā, jo, atbilstoši likumam, darba devējam jāsaglabā darba vieta un amats rezerves karavīram, kurš ir izsaukts uz mācībām,” skaidro Brāle.

AM pārstāve arī piebilst, ka valsts uzņemas atbildību par visiem aktīvajā dienestā iesauktajiem, tostarp arī rezerves karavīriem.

“Uz militāro mācību laiku iesauktie rezerves karavīri ir pakļauti obligātajai valsts apdrošināšanai. Mācību laikā uz rezerves karavīru attiecas Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums, kas nosaka izmaksājamā pabalsta apmēru karavīra ievainojuma, sakropļojuma vai citāda veselības bojājuma vai nāves gadījumā,” pauž majore.

Ierasties mācībās ir kārtīga pilsoņa pienākums

Komentējot pretenzijas saistībā ar konkrēto gadījumu, AM pārstāve norāda, ka valsts aizsardzība ir ne vien bruņoto spēku, bet gan visas sabiedrības, visu pilsoņu, institūciju atbildība.

“Savas valsts aizsardzība ir viens no galvenajiem valsts pilsoņa pienākumiem un vienlaikus arī tiesībām. Kopumā ir saprotams, ka rezerves karavīru iesaukšana uz rezerves karavīru mācībām atsevišķos gadījumos viņam personīgi var radīt kādas neērtības un sarežģījumus, tomēr jāpatur prātā, ka šīs neērtības tiek pakārtotas visas sabiedrības interesēm un viena no valsts pamatuzdevumiem – nodrošināt valsts aizsardzību – īstenošanai,” piebilst AM pārstāve.

Runājot par šādu pretenziju izskatīšanu, Brāle atklāj, ka bieži vien ir grūti identificēt, kuros gadījumos patiešām ir runa par vēlmi salāgot konkrētās personas darbu un personīgos apstākļus ar dalību rezerves karavīru mācībās, un kuros šāda argumentācija tiek izmantota, lai vienkārši izvairītos no dalības.

“Rezerves karavīriem ir valsts aizsardzībai nepieciešamas, augsti vērtētas zināšanas un prasmes, ko nepieciešams nostiprināt un regulāri atjaunot,” skaidro Brāle.

Cik saņem rezerves karavīri?

AM arī informē, ka uz militārajām mācībām iesauktajiem rezerves karavīriem kompensāciju izmaksā no ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Rezerves karavīrs, kas piedalās militārajās mācībās, atkarībā no dienesta pakāpes par vienu dienu saņem kompensāciju 5 % apmērā no mēneša bāzes algas, kas noteikta profesionālā dienesta karavīram ar līdzvērtīgu dienesta pakāpi.

Ja līdzvērtīgai dienesta pakāpei noteiktas vairākas mēnešalgas bāzes kategorijas, kompensāciju aprēķina no karavīra 2. kategorijas mēneša bāzes algas.

Kopējo kompensācijas apmēru rezerves karavīram nosaka, reizinot kompensācijas apmēru par vienu dienesta dienu ar dienesta dienu skaitu. Rezerves karavīram kompensāciju izmaksā ar pārskaitījumu karavīra norādītajā bankas kontā mēneša laikā pēc militārajām mācībām.

Kareivis par vienu dienu mācībās saņem 26 eiro, dižkareivis – 27,50 eiro, kaprālis – 30,25 eiro, seržants – 32,50 eiro, virsseržants – 34,50 eiro, štāba virsseržants – 36,75 eiro, augstākais virsseržants – 41,50 eiro, leitnants – 32,50 eiro, virsleitnants – 35,50 eiro, kapteinis – 39,50 eiro, bet majors – 42,50 eiro.

AM apstiprina, ka izmaksājamā kompensācija tik tiešām neapliekas ar nodokļiem.

Papildus iepriekš minētajām summām, uz militārajām mācībām iesauktajiem rezerves karavīriem kompensē transporta izdevumus, kas radušies, izmantojot personīgo vai sabiedrisko transportu, nokļūšanai no deklarētās dzīvesvietas līdz pavēstē noteiktajai dienesta pienākumu izpildes vietai un atpakaļ, kā arī līdz veselības stāvokļa pārbaudes vietai un atpakaļ. 

Izdevumi netiek atlīdzināti tad, ja izmantots taksometrs.

Mācību laikā rezerves karavīram tiek segti arī ēdināšanas izdevumi – 9,96 eiro dienā. Uz militārajām mācībām iesaukto rezerves karavīru nodrošina arī ar dzīvojamo telpu kazarmā vai lauka apstākļos — teltī.

Par neierašanos mācībās – 200 eiro sods

Par neierašanos uz mācībām rezerves karavīram paredzēts administratīvais sods līdz 200 eiro (līdz 350, ja atkārtoti). Savukārt par pavēstes ignorēšanu mobilizācijas gadījumā iestājas kriminālatbildība.

Atbildību par izvairīšanos no mobilizācijas nosaka Krimināllikuma 282. 1. pants. Rezerves karavīru par šādu pārkāpumu paredzēts sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu, vai naudas sodu.