Vēstnieks Atis Sjanīts: "Turcijas aizstāvēšana ar laiku paliek grūtāka"
Latvijas vēstnieks Turcijā Atis Sjanīts.
Viedokļi
2016. gada 13. marts, 12:52

Vēstnieks Atis Sjanīts: "Turcijas aizstāvēšana ar laiku paliek grūtāka"

Jauns.lv

Turcijai pašlaik nākas saskarties ar ļoti daudzām problēmām, taču tās rīcības aizstāvēšana ar laiku paliek tikai grūtāka, intervijā atzina Latvijas vēstnieks Turcijā Atis Sjanīts.

Runājot par to, ka Turcija bieži vien tiek kritizēta par nepietiekamo valsts demokratizāciju un attīstību, vēstnieks atgādināja par gadījumiem, kad valstī vairāki akadēmiķi paraksta kādu petīciju un par to tiek vajāti, atlaisti no darba, kā arī pret viņiem tiek ierosinātas krimināllietas.

"Tas vienkārši nav pieņemami. Tomēr pati bilde, uz kuru raugāmies, kopumā ir salīdzinoši stabila. Turcijā ir stabila politiskā situācija, un tāda tā arī paliks vismaz turpmākos četrus gadus. Ja šajā ziņā mēs nesaredzēsim krasas izmaiņas, Turcija var veikt nepieciešamās ekonomiskās un tiesiskās izmaiņas," viņš cerīgi izteicās.

Tomēr vēstnieks atzina, ka, raugoties uz Turciju, redzams, ka valstī 18 gadus pie varas ir viena partija. "Iedomājieties notiekošo - visu struktūru valstī lielā mērā ietekmē šīs partijas lēmumi. Protams, paliek arvien grūtāk noturēt demokrātisko balansu, bet, raugoties no otras puses, šī stabilitāte sniedz daudzas priekšrocības, un cilvēki to atbalsta," viņš skaidroja.

Vēstnieks arī norādīja, ka pamatā par valdošajiem spēkiem balso reliģiozā sabiedrības daļa, taču arī daudzi centriski noskaņotie. Iemesls, kā uzskata vēstnieks, tam ir vienkāršs - viņi redz, ka Turcija no marginālas valsts kādu 15 gadu laikā spējusi kļūt par ļoti spēcīgu, stabilu spēlētāju politiski, kā arī ekonomiski. Turklāt tieši šī ekonomiskā daļa īpaši tiek izcelta.

Sjanīts arī pieļāva, ja Turcija šodien būtu Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, tā noteikti būtu starp ekonomiski stabilākajām valstīm ar zemu valsts parādu un sabalansētu budžetu. Tomēr ir jaunā paaudze, kurai šī varas noturēšana tik ilgu laiku neliekas pieņemama, tādēļ Turcija ir ļoti polarizēta.

"Šajā ziņā var just divas nometnes - tie, kuri ir par valdošo partiju, kā arī opozicionāri," atzina diplomāts.

LETA / Foto: Ieva Lūka/LETA