Pilota Lubica garīgā veselība un "Germanwings" traģēdija: aicina ieviest jaunus noteikumus
Tiek uzskatīts, ka lidmašīnas otrais pilots Andreass Lubics apzināti strauji samazinājis augstumu, liekot lidmašīnai nogāzties.
Sabiedrība
2016. gada 13. marts, 15:45

Pilota Lubica garīgā veselība un "Germanwings" traģēdija: aicina ieviest jaunus noteikumus

Jauns.lv

Vācijas nacionālās aviokompānijas "Lufthansa" zemo cenu meitsabiedrības "Germanwings" lidmašīnas katastrofu izmeklējošās Francijas iestādes svētdien aicināja ieviest jaunus noteikumus, kas liktu ārstiem brīdināt varasiestādes, ja būtu pamats uzskatīt, ka lidmašīnu pilotu garīgās veselības stāvoklis apdraud sabiedrības drošību.

"Germanwings" lidmašīna "Airbus 320", kas atradās ceļā no Barselonas uz Diseldorfu, nogāzās pagājušā gada 24.martā. Katastrofā gāja bojā visi 150 cilvēki, kas atradās lidmašīnā. Tiek uzskatīts, ka lidmašīnas otrais pilots Andreass Lubics apzināti strauji samazinājis augstumu, liekot lidmašīnai nogāzties.

Izmeklētāji arī noskaidrojuši, ka Lubicam viens no ārstiem divas nedēļas pirms katastrofas ir rekomendējis ārstēties psihiatriskajā slimnīcā, tomēr civilās aviācijas varasiestādes par to netika brīdinātas.

"Eksperti noskaidroja, ka simptomi [kuri tajā laikā bija Lubicam] varētu atbilst psihozes epizodei," paziņoja Francijas aviācijas pārvaldes BEA izmeklētājs Arno Dežardēns, piebilstot, ka šī informācija netika iesniegta "Germanwings"

Lubics nevienu neinformēja par ārsta brīdinājumiem, tādēļ "varasiestādes vai viņa darba devējs nevarēja spert nekādus soļus, lai neļautu viņam lidot", informēja BEA.

BEA veiktās izmeklēšanas nolūks bija sniegt rekomendācijas, lai šāda veida katastrofas neatkārtotos.

BEA noskaidroja, ka pilotu sertifikācijas procesā nav iespējams konstatēt problēmas, kādas bija Lubicam.

Pārvalde arī norādīja, ka būtu nepieciešami skaidrāki noteikumi situācijām, kad pacientu konfidencialitāti varētu atcelti sabiedrības drošības dēļ.


BNS / Foto: AFP/EPA/LETA / Reuters