Pasaules laimes reitingā Latvija apsteidz Igauniju, bet krietni atpaliek no Krievijas
Valstis izvērtētas pēc to iedzīvotāju paustā savas laimes novērtējuma un subjektīvās labklājības.
Sabiedrība
2016. gada 16. marts, 14:16

Pasaules laimes reitingā Latvija apsteidz Igauniju, bet krietni atpaliek no Krievijas

Jauns.lv

Latvija atzīta par 68.pasaulē laimīgāko valsti 2013.-2015.gadā, bet salīdzinājumā ar 2005.-2007.gadu Latvijas laimes indekss ir uzrādījis pasaulē piekto lielāko pieaugumu, liecina jaunākais Pasaules laimes ziņojums ("World Happiness Report").

Tā rezultāti liecina, ka vislaimīgākie iedzīvotāji ir Dānijā, kas iepriekš divas reizes bijusi reitinga līdere, bet pērn piekāpās Šveicei, kas šogad ierindojusies otrajā vietā. Vēl pirmajā pasaules laimīgāko valstu reitinga desmitniekā ir Islande, Norvēģija, Somija, Kanāda, Nīderlande, Jaunzēlande, Austrālija un Zviedrija.

ASV ierindotas 13.vietā, Vācija ieņem 16.vietu, Francija - 32.vietu, Itālija 50.vietu, Japāna 53.vietu, bet Krievija ierindota 56.vietā.

Baltkrievija ieņem 61.vietu Pasaules laimes reitingā, Turcija atzīta par 78.laimīgāko valsti, Ķīna ierindota 83.vietā, Ungārija - 91.vietā, Grieķija - 99.vietā, Indija - 118.vietā, Ēģipte - 120.vietā, Ukraina - 123.vietā, bet Bulgārija - 129.vietā.

Desmit nelaimīgākās valstis pasaulē, pēc reitinga veidotāju vērtējuma, ir Madagaskara, Tanzānija, Libērija, Gvineja, Ruanda, Benina, Afganistāna, Togo, Sīrija un Burundi, kas reitingā ieņem pēdējo - 157. -vietu.

Savukārt salīdzinājumā ar 2005.-2007.gadu Latvijas rezultāts, kas izteikts punktos, uzrādījis piekto straujāko pieaugumu, atpaliekot no Nikaragvas, Sjerraleones, Ekvadoras un Moldovas. Krievija pēc indeksa uzlabojuma ieņem 10.vietu, Vācija  - 21.vietu, Baltkrievija - 50.vietu, Igaunija  - 51.vietu, Polija - 58.vietu, savukārt Lietuvas rezultāts piedzīvojis astoto mazāko samazinājumu, bet visstraujāk vērtējums krities Grieķijai.

Pasaules laimes ziņojums publicēts ceturto reizi. Valstis tajā izvērtētas pēc to iedzīvotāju paustā savas laimes novērtējuma un subjektīvās labklājības. Šā gada reitingā pirmo reizi iekļautas arī nevienlīdzības sabiedrībā sekas uz laimes izjūtu. Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) izveidotā ekspertu darba grupa valstis vērtēja pēc dažādiem kritērijiem, tostarp reālā iekšzemes kopprodukta (IKP) uz vienu iedzīvotāju, sagaidāmā dzīves ilguma, esot pie labas veselības, tuvu cilvēku atbalsta pieejamības, brīvības par dzīves izvēļu izdarīšanu uztveres, kā arī brīvības no korupcijas.

BNS / Foto: Shutterstock