foto: ekrānuzņēmums no video
Pat slavens fiziķis sajūsmā par Rīgas ugunsdzēsēju noķerto sievieti: "Tas tiešām ir varoņdarbs"
Par šo gadījumu raksta pasaules mediji, un visi ir sajūsmā par Rīgas glābēju darbu.
Sabiedrība
2018. gada 6. jūnijs, 06:11

Pat slavens fiziķis sajūsmā par Rīgas ugunsdzēsēju noķerto sievieti: "Tas tiešām ir varoņdarbs"

Jauns.lv

Par varonīgajiem Rīgas ugunsdzēsējiem, kuri pagājušajā nedēļā nofilmēti, izglābjam kādu sievieti, kura izlēca pa logu, raksta arī ārvalstu mediji. ASV portāls Wired.com pat centies izskaidrot VUGD darbinieku varoņdarbu no fizikas skatpunkta.

Pēc tam, kad video ar ugunsdzēsēju Tomasu Jaunzemu un viņa kolēģi nonāca internetā, to acumirklī pārpublicēja virkne ārvalstu mediju. Stāsts par mūsu glābēju profesionalitāti un pašaizliedzīgo rīcību (lai arī ar kļūdainiem apgalvojumiem, ka krītošais bijis vīrietis un lēcis no jumta) parādījās Dailymail.co.uk, Thesun.co.uk, Express.co.uk un citviet.

Pat Kremļa finansētā telekanāla “Russia Today” interneta vietnē Rt.com parādījies stāsts, kurā Latvijas ugunsdzēsēji uzslavēti par prasmēm, ātro domāšanu un spēju adekvāti reaģēt sarežģītajā situācijā.

Savukārt Dienvidaustrumu Luiziānas universitātes (ASV) asociētais profesors Rets Aleins tehnoloģiju, ekonomikas, politikas un kultūras ziņu vietnē Wired.com centies izskaidrot glābēju veikumu ar fizikas likumu palīdzību.

Arī fiziķis ir pārsteigts par ugunsdzēsēju spējām

Kā norāda fizikas profesors, ievērības cienīga ir arī pati glābšanas taktika un tas, kādu slodzi izvēlētā metode likusi izturēt ugunsdzēsējam, kurš ķēris krītošu cilvēku. “Šis ir klasisks fizikas uzdevums – objekts, šajā gadījumā gan cilvēks, sāk krist no nekustīga stāvokļa gravitācijas spēka iespaidā. Ja pieņemam, ka šajā gadījumā gravitācijas spēks bija vienīgais vērā ņemamais kritiena ietekmes faktors, tad cilvēks krita ar aptuveni 9.8 m/s2 paātrinājumu. Tas nozīmē, ka katru kritiena sekundi krītošā cilvēka ātrums palielinās par 9.8 m/s,” skaidro profesors.

Tā kā nav zināma precīza krišanas distance, profesors izsaka aptuvenu minējumu – 3 metri –, lai radītu aptuvenu priekšstatu par to, cik ātri kritusi sieviete, kad ugunsdzēsējs viņu noķēris. Fizikas speciālists norāda, ka, pielietojot nepieciešamo formulu ātruma aprēķināšanai izriet, ka sieviete ķēriena brīdī kritusi ar aptuveno ātrumu 7,7 m/s (27,7 km/h).

Ja pieņem, ka kritiens bijis nedaudz īsāks, piemēram, 2 m, tad izriet, ka ķēriena brīdī sievietes ķermenis kritis aptuveno ātrumu 6,3 m/s (22,7 km/h). Fiziķis norāda, ka jebkurā gadījumā ātrums, ņemot vērā veicamo uzdevumu, esot uzskatāms par ievērojamu.

foto: Ekrānuzņēmums no LNT
Tomass Jaunzems - ugunsdzēsējs, kurš satvēra krītošo sievieti.

Turpinot savus aprēķinus, ASV profesors norāda, ka, ņemot vērā sievietes iespējamo svaru (viņa minējums – ap 50 kg, pats glābējs min, ka sieviete varētu būt svērusi no 50 līdz 70 kg), nepieciešamo pretspēku un citus pasākumus, lai krītošo ķermeni apturētu noteiktā laikā (lai ugunsdzēsējs netiktu izrauts pa logu) un citus apstākļus, kādos glābējam bijis jānoķer cilvēks, viņa, kā arī kolēģa spēks un spēja īsā laikā organizēt un pielietot konkrēto metodi esot apbrīnojama. Profesors arī norāda, ka, lai arī ugunsdzēsējam muguras pusē pie uzkabes bijusi piestiprināta drošības virve, video esot redzams, ka tvēriena brīdī, kad pats glābējs parauts ārā no loga, tā neesot nospriegojusies. 

Pats Tomass Jaunzems sarunā ar medijiem gan norāda, ka bez kolēģa, kurš viņu nodrošināja ar virvi, viņam nebūtu iespējas mēģināt ķert sievieti ar abām rokām (kas bijis izšķirošais faktors), jo tādējādi viņš, visticamāk, tiktu izrauts ārā pa logu.

Kā notika varonīgā glābšana?

Jau ziņots, ka pagājušajās brīvdienās VUGD saņēma izsaukumu uz kādu daudzdzīvokļu namu, kur pastāvēja aizdomas, ka cilvēks grasās izlēkt pa ceturtā stāva logu. Ierodoties notikuma vietā glābēji apzinājās, ka, ja mēģinās iekļūt dzīvoklī, cilvēks visticamāk, ka izlēks pa logu.

Pateicoties kaimiņu atsaucībai, ugunsdzēsēji glābēji varēja iekļūt stāvu zemāk esošajā dzīvoklī un sagatavoties pārķert šo cilvēku kritienā. Kamēr viens glābējs pie loga gaidīja kritienu, otrs nodrošināja to, lai pārtveršanas rezultātā glābēji var stingri noturēt krītošo cilvēku. Tikmēr arī ugunsdzēsēji glābēji ar alpīnisma aprīkojumu centās piekļūt cilvēkam uz palodzes no ēkas jumta, bet glābēji pamanīja, ka cilvēka rokas ir noslīdējušas un viņš krīt. Stāvu zemāk esošajiem ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās noķert kritienā esošo cilvēku aiz kājām un caur logu nogādāt drošībā.

"Mūsu darbā ir ļoti svarīgs drosmes un pašaizliedzības aspekts, tāpēc uzslavas cienīga ir šo ugunsdzēsēju glābēju rīcība un spēja “domāt ārpus ierastajiem rāmjiem," kā rezultātā tika izglābta cilvēka dzīvība!” norāda VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš. VUGD ugunsdzēsēju glābēju varonīgo rīcību uzslavē arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis: "Glābēju darbs ir ļoti īpašs – tas prasa drosmi, profesionalitāti un spēju ātri un izlēmīgi rīkoties sarežģītās un bieži vien arī nestandarta situācijās. Lepojos ar šiem diviem VUGD glābējiem, kas izglāba cilvēka dzīvību."

Novērtējot ugunsdzēsēju glābēju drosmīgo un ātro rīcību, kā arī izrādīto iniciatīvu, glābjot cilvēka dzīvību, viņi tiks apbalvoti ar VUGD un Iekšlietu ministrijas apbalvojumiem. "VUGD ar lepnumu saka paldies kolēģiem par darbu," norāda dienestā.