"Panorāmas" laikā sestdien visā pasaulē aicina izslēgt elektrību. Vai Zemes stundas ietekmēs LTV?
Šogad jau desmito gadu pēc kārtas visā pasaulē pēc Pasaules Dabas fonda ierosinājuma tiks svinēta Zemes stunda, kurā visi aicināti aizdomāties par klimata pārmaiņām un taupīt energoresursus, izslēdzot elektrību.
Sabiedrība
2016. gada 18. marts, 12:25

"Panorāmas" laikā sestdien visā pasaulē aicina izslēgt elektrību. Vai Zemes stundas ietekmēs LTV?

Jauns.lv

Šogad jau desmito reizi noritēs Zemes stunda, kad Pasaules Dabas fonds aicina aizdomāties par energoresursu taupīšanu. Katru gadu notiek marta nogalē - sestdien pusdeviņos vakarā. Tas mums savā ziņā ir „svētais laiks”, kad „gaisā iet” LTV „Panorāma”. Kasjauns.lv skaidro, kā to izjutīs televīzijas skatītāji?

„Panorāma” 19. martā, protams, netiks atcelta un kā vienmēr tieši pulksten 20.30 tā sveicinās savus skatītājus. Tikai mazliet tumšākā apgaismojumā.

Jānis Geste: „Pēc ilgiem laikiem Zemes stundas laikā nestrādāšu”

Viens no „Panorāmas” vadītājiem Jānis Geste Kasjauns.lv pastāstīja, ka katru gadu Zemes stundas laikā studijā tiek izslēgti vairāki prožektori un skatītāji to var redzēt, jo studijā nav tik spožs apgaismojums kā citās reizēs. „Mēs jau savā starpā smejamies – kad vēl var būt labāks laiks, lai cilvēkiem paziņotu par Zemes stundu”. Šoreiz gan Geste nebūs studijā, jo šonedēļ viņam nav jāvada raidījums - to darīs viņa kolēģe Laura Vonda.

„Neatminis, kad Zemes stundas dienā man neb;utu bijis jāvada „Panorāma”. Šogad būs īpašs gads. Šī nav mana darba nedēļa. Protams, piedomāšu par zemes stundu, sēdēšu tumsā, bet „Panorāmu” gan noskatīšos,” saka Geste.

LTV Ziņu dienesta direktore Iveta Elksne Kasjauns.lv teica, ka arī šogad 19. martā „Panorāmas” studijā tiks izslēgti vairāki prožektori – bet ne visi, lai tomēr raidījumu varētu redzēt labā kvalitātē. Par to arī tiks informēti skatītāji. „Lai cilvēki nesatraucas, ka būsim kļuvuši mazliet tumšāki,” piebilda Elksne.

Zemes stundas devīze – „Iededzies pārmaiņām!”

Ka katru gadu, arī šogad 19. martā Zemes stunda Latvijā tiks atzīmēta ar ēku un objektu apgaismojuma izslēgšanu, mūziķu koncertiem un nakts orientēšanās pasākumiem, informē Pasaules Dabas fonds. Zemes stunda ar dažādām aktivitātēm tiks atzīmēta gan Latvijas lielajās pilsētās, gan arī novados. Lielākajā daļā pilsētu ēkām un objektiem uz stundu tiks izslēgts ārējais apgaismojums. Piemēram, izslēgs Rīgas un Jelgavas dzelzceļa tiltu dekoratīvo apgaismojumu.

Rīgā bez ēku fasāžu apgaismojuma izslēgšanas centrālais pasākums būs mūziķa Kārļa Kazāka koncerts kafejnīcā „Miit”. Arī „DAD Cafe” savus apmeklētājus Zemes stundā priecēs ar īpašu koncertu, bet restorānā „Domini Canes” vakariņas varēs baudīt tikai sveču apgaismojumā.

Valmierā interesenti varēs piedalīties spēļu vakarā. Krustpils pilī tiks rīkota ekskursija sveču gaismā, bet Liepājā iedzīvotāji aicināti ar velosipēdu izbraukt Zemes stundas simbolu „60+”. Savukārt Ventspilī Zemes stundu varēs pavadīt, spēlējot galda spēles sveču gaismā.

Vairākās pašvaldībās tiks rīkotas nakts orientēšanās sacensības, dažādas radošās darbnīcas bērniem un tiks rīkoti muzikāli priekšnesumi. Piemēram, Lielvārdes novadā iedzīvotāji aicināti ierasties centra laukumā, lai piedalītos dziesmu kaujās, bet Aknīstes novadā notiks teātru diena.

Šogad Zemes stundas sauklis ir „Iededzies pārmaiņām!”. Valsts prezidents Raimonds Vējonis aicina ikvienu aizdomāties par savu ieguldījumu klimata pārmaiņu mazināšanā: „Izslēdzot gaismu Zemes stundā, spersim vēl vienu soli pretī videi draudzīgākam dzīvesveidam. Ikviens uzdosim sev jautājumu - ko es varu darīt, lai mazinātu klimata pārmaiņas un sargātu vidi”. Prezidents atgādina, ka iespēju sargāt vidi ir daudz, piemēram, var šķirot atkritumus, taupīt elektrību un ūdeni, var atteikties no plastmasas maisiņiem un biežāk automašīnas vietā izmantot velosipēdu vai iet kājām.

Savukārt Latvijas Pasaules Dabas fonda direktors Jānis Rozītis atgādina, ka Zemes stunda nav elektrības patēriņa mērīšana vienas stundas laikā, bet gan simbols lēmumiem un attieksmēm vides aizsardzībā.

Zemes stunda ir pasaulē lielākā vides akcija, kas tradicionāli notiek marta beigās – kādā sestdienas vakarā laikā no pulksten 20.30 līdz 21.30 pēc vietējā laika. Pirmo reizi Zemes stunda tika rīkota 2007. gadā Austrālijā, un tajā piedalījās 2,2 miljoni cilvēku.

Kopš tā laika kustība pieaugusi ģeometriskā progresijā, un pērn Zemes stundā piedalījās jau vairāki simti miljonu cilvēku 178 pasaules valstīs. Ar Zemes stundas pasākumu programmu Latvijas novados var iepazīties Pasaules Dabas fonda mājaslapā: www.zemesstunda.lv.

„Panorāma” piedalās Zemes stundas akcijā (2010. gads)

Zemes stunda 2011

Elmārs Barkāns/Foto: no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva, AFP/LETA, EPA/LETA, Lita Krone/LETA