"Ars Antiqua Riga" Klusajā nedēļā Rīgas Sv. Pētera baznīcā atskaņos spāņu renesanses mūziku
Desmit vīru balsis un pieci tromboni spēj šo mūziku atklāt pilnā vīrišķā krāšņumā.
Runā Rīga
2016. gada 18. marts, 13:25

"Ars Antiqua Riga" Klusajā nedēļā Rīgas Sv. Pētera baznīcā atskaņos spāņu renesanses mūziku

Jauns.lv

Trešdien, 23. martā plkst. 19.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā uzstāsies senās mūzikas grupa “Ars Antiqua Riga” koncertā “Rekviēms Klusajā nedēļā”. Koncertā skanēs renesanses laika spāņu komponista Kristobala de Moralesa (Cristóbal de Morales; 1500–1553) mūzika.

Koncerts saturiski ievadīs galvenos Klusās nedēļas notikumus, kas tiek atzīmēti pēc Pūpolsvētdienas līdz Lieldienām un ietver Evaņģēlija stāstu par Jēzus ceļu pie krusta. Notikums būs īpašs arī atskaņotāju sastāva dēļ – “Ars Antiqua Riga” šoreiz uzstāsies paplašinātā, desmit vīru sastāvā ar spāņu tradīcijai raksturīgu continuo (pavadošo) grupu – pieciem tromboniem un ērģeļpozitīvu. Mūziķu vidū – Kārlis Kundrāts (kontrtenors), Normunds Ķirsis (kontrtenors), Aigars Reinis (tenors), Juris Jēkabsons (tenors), Jānis Kurševs (tenors), Kārlis Rūtentāls (tenors), Uģis Meņģelis (baritons), Vitālijs Stankevičs (baritons) un Patriks Stepe (bass), kā arī ērģelniece Ilze Reine, alta trombonisti Kaspars Majors un Uldis Zilberts, tenora trombonisti Sandis Bārdiņš un Artūrs Hrustaļevs un basa trombonists Artūrs Bērziņš.

“Moraless dēvējams par pirmo lielāko spāņu komponistu. Spānijas renesanses sakrālajai mūzikai kopumā raksturīga stingrā stila polifonija, kuras tradīcija aizsākās Romā (Itālijā). Tomēr neizbēgama ir arī spāņu temperamenta klātbūtne, kas izpaužas ritmiskā noteiktībā, asociatīvi mudinot saklausīt kaujas gājienu procesiju - spilgts piemērs ir koncertā iekļautā “Missa pro defunctis”, kas pēc formas atbilst rekviēmam. Desmit vīru balsis un pieci tromboni, manuprāt, spēj šo mūziku atklāt pilnā vīrišķā krāšņumā. Savukārt, rekviēms ir procesija, kas ļauj izdzīvot un piedzīvot garīgu atdzimšanu no Dieva dusmām līdz Paradīzes svētlaimei, gluži tāpat, kā tas ir aprakstīts Evaņģēlija vēstī par Jēzu”, atklāj koncerta mākslinieciskais vadītājs Pēteris Vaickovskis.

Ieeja koncertā bez maksas.

Koncerts notiek sadarbībā ar Valsts Kultūrkapitāla fondu un Rīgas domi.


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Publicitātes foto