foto: LETA
Latvijas pase šogad atzīta par desmito "spēcīgāko" pasaulē
Sabiedrība
2018. gada 24. maijs, 18:53

Latvijas pase šogad atzīta par desmito "spēcīgāko" pasaulē

Jauns.lv

Latvijas pase iekļuvusi pasaules spēcīgāko pasu pirmajā desmitniekā, liecina jaunākie "Henley Passport Index" dati, kuros apkopots, cik daudz valstis pases turētājs var apmeklēt bez vīzas vai ieceļošanas dokumentu var nokārtot, piemēram, ierodoties lidostā (visa on arrival).

Latvija desmito vietu dala ar Slovākiju un Lietuvu - šo valstu pasu turētāji bez vīzas var iebraukt 179 valstīs. Salīdzinājumā pērn Latvija šajā indeksā bija 12. vietā ar 165 valstīm. Zīmīgi, ka Latvija par vienu vietu apsteigusi ne tikai Igauniju, bet arī dažas citas Eiropas Savienības valstis, tostarp turīgās Lihtenšteinu un Monako. 

Tikmēr pirmajā vietā, apsteidzot iepriekšējo gadu līderi Vāciju, nonākusi Japāna ar 189 valstīm, kas vēl pērn reitingā ieņēma 5. vietu. 

Savukārt vājāko pasu turētāji ir Afganistānas un Irākas iedzīvotāji, kuri bez vīzas var apmeklēt 30 valstis. 

Šengenas valstis ierasti šajā indeksā ieņem visai augstu vietu. Vienīgā Eiropas Savienības (ES) valsts, kuras pozīcijas tuvākajos gados var krist, ir Lielbritānija, jo tās iedzīvotāji referendumā 2016. gada jūnijā nobalsoja par izstāšanos no ES. 

Dati, uz kuriem tiek balstīts pētījums, ik gadu iegūti no Starptautiskās gaisa satiksmes asociācijas (IATA).

Aprēķinā valstij tiek piešķirts viens punkts, ja ar tās izdoto pasi vīzu nevajag; to var nokārtot uz robežas vai pietiek ar elektronisku ceļošanas atļauju, ieradoties galamērķī. Savukārt, ja pilsonim pirms došanās ceļā jādodas uz kādu valsts iestādi, lai saņemtu atļauju uz robežas nokārtot vīzu, punkts netiek piešķirts.