Plāno uzņemt filmu pēc lasītāju iemīļotā romāna "Jelgava 94" motīviem
Romāns "Jelgava 94" un Joņevs par savu darbu saņēmis arī vairākus apbalvojumus.
Kultūra
2016. gada 19. marts, 09:55

Plāno uzņemt filmu pēc lasītāju iemīļotā romāna "Jelgava 94" motīviem

Jauns.lv

Iecerēts uzņemt spēlfilmu "Jelgava 94", kurai par pamatu tiks ņemts rakstnieka Jāņa Joņeva popularitāti iemantojušais romāns "Jelgava 94".

Kā informēja Nacionālā kultūras centra vecākā referente informācijas jautājumos Kristīne Matīsa, spēlfilmas "Jelgava 94" projekts ir starp tām desmit spēlfilmām, kas pretendē uz finansējumu šā gada filmu ražošanas projektu konkursā.

Filmas režisors ir Jānis Ābele, filmu paredzēts veidot studijā "Jura Podnieka studija", bet filmas producente ir Antra Cilinska.

Filmas vajadzībām jau tiek meklēti aktieri. Kā liecina aktieru atlases aģentūras "Casting Bridge" informācija, filmas vajadzībām tiek meklēti aktieri, kas atveidotu Nāves un Zombja lomu. Par atbilstošiem lomām tiks uzskatīti puiši vecumā līdz 20 gadiem ar gariem matiem un metālmūzikas mīlētāji.

Kā ziņots, kopš 2013.gada, kad pirmo reizi tika izdots Joņeva romāns "Jelgava 94", joprojām tā ir viena no populārākajām apgāda "Mansards" grāmatām. Pagājušā gada nogalē tā piedzīvoja jau sesto laidienu, tas nozīmē, ka pie lasītājiem nonākuši jau 10 000 grāmatas eksemplāru latviešu valodā. Līdzīgu popularitāti joprojām piedzīvo tikai "Mansarda" izdotais Māras Zālītes romāns "Pieci pirksti".

Romāns "Jelgava 94" un Joņevs par savu darbu saņēmis arī vairākus apbalvojumus, no kuriem nozīmīgākais bija 2014.gada rudenī saņemtā Eiropas Savienības Literatūras balva, ko piešķir jaunajiem Eiropas rakstniekiem. Romāns ieguvis trešo vietu Bērnu žūrijas 15 gadu veco lasītāju vērtējumā, un 2014.gadā saņemta Literatūras gada balva nominācijā "Labākā debija", bet 2015.gada septembrī Joņevs par savu romānu ieguva AKKA/LAA balvu "Autora balva 2015".

Joņeva romāns "Jelgava 94" apgādā "Mansards" klajā nāca 2013.gada pavasarī. Romānā vēstīts par pusaudžu dzīvi, alternatīvo kultūru un sevis meklējumiem pagājušā gadsimta 90.gados. Romāns ir par jaunu cilvēku vēlmi un centieniem nostāties pretī ierastajai pasaules kārtībai, atšķirties no citiem, meklēt savu ceļu.

Joņevs dzimis 1980.gadā. "Jelgava 94" ir viņa pirmā grāmata.

LETA / Foto: Evija Trifanova/LETA