foto: Ieva Čīka/LETA
Pēc ķīniešu prasības Francijā cenzē filmu par mūsu rokgrupu "Pērkons"
Gadu desmitus pēc komunisma sabrukuma "Pērkonu" atkal pakļauj cenzūrai – šoreiz līdz pat Eiropai aizsniegusies Mao mantinieku roka.
Sabiedrība
2018. gada 19. maijs, 06:38

Pēc ķīniešu prasības Francijā cenzē filmu par mūsu rokgrupu "Pērkons"

Kas Jauns Avīze

Ķīna nu jau tik ļoti uzaudzējusi muskuļus, ka sākusi panākt savu ideoloģisko prasību izpildi Eiropā. Francijā pēc ķīniešu prasības "Pērkons" nedārdēs – aizliegts rādīt dokumentālo filmu par Latvijas rokgrupu.

Filmu "Pērkons VR" bija paredzēts rādīt festivālā "VivaTech", taču negaidot galvenais sponsors, Ķīnas uzņēmums "Alibaba" paziņojis festivāla vadībai, ka viņi nedrīkst to demonstrēt, vēsta portāls TVNET, atsaucoties uz rokgrupas preses pārstāvi Unu Griškeviču.

“Festivāla vadība mums atklāja, ka ir dziļi vīlušies par šādu lēmumu. Kaut arī "Alibaba" pārstāvji nav minējuši šā lēmuma iemeslu, kādēļ filmas demonstrēšana tikusi aizliegta, festivāla vadība ir pārliecināta, ka iemesls neapšaubāmi ir politisks, jo filmā tiek runāts par PSRS un komunisma sabrukumu,” uzskata filmas veidotāju pārstāve, radošo projektu koordinatore Lorēna Kārpentere.

Viņa ar kolēģiem jau jūnija vidū plāno rīkot filmas pirmizrādi Ņujorkā, kur pavēstīs arī par piedzīvoto cenzūru Francijā.  “Vēlamies par šo incidentu informēt pēc iespējas plašāku cilvēku loku,” saka Lorēna. “Šī sadursme mums ir pierādījusi, cik ļoti "Pērkona" stāsts un mūzika ir aktuāli šodien.”

"Pērkona" dziedātāja Ieva Akuratere intervijā TVNET teic: “Tiešām nesaprotu, kā tas ir iespējams. Un, manuprāt, šis aizliegums varētu būt nācis vienas filmas epizodes dēļ – acīmredzot tieši tās dēļ viņi ir saskatījuši līdzību ar Ķīnu un visu, kas saistīts ar komunisma krišanu…”

foto: AP/Scanpix/LETA
Mao Dzeduns - Ķīnas Komunistiskās partijas vadītājs, Ķīnas Tautas Republikas izveidotājs.

Tiesa gan, kaut gan Ķīnā atļauta ir tikai Komunistiskā partija un studenti joprojām obligātā kārtā apgūst marksismu, "Alibaba" un citi uzņēmumi naudu pelna, pateicoties kapitālisma pieejai.
Jāpiebilst arī, ka visdrīzāk ķīniešus nesatrauc šā cenzūras gadījuma nākšana gaismā – gluži otrādi, viņi parāda demokrātijai tās vietu Pekinas iecerētajā jaunajā pasaules kārtībā...