foto: Ekrānuzņēmums
9.maijā aizturētais Ainis Sproģis sašutis par policijas patvaļu un likumu neievērošanu
Aktīvists Ainis Sproģis pieprasīja Kozlovskim pieņemt mērus un darīt to zināmu sabiedrībai.
Sabiedrība
2018. gada 12. maijs, 17:36

9.maijā aizturētais Ainis Sproģis sašutis par policijas patvaļu un likumu neievērošanu

Jauns.lv

Par nepakļaušanos policijas prasībām 9. maijā pie Uzvaras pieminekļa aizturētais Ainis Sproģis savā "Facebook" profilā publicējis video vēstījumu, kurā atklāj savu versiju par tās dienas notikumiem. Viņš aicināja Latvijas Republikas iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim skaidrot situāciju, kā arī uzdeva jautājumu vai šāda policijas patvaļa un likumu neievērošana esot norma. Viņš aicināja Kozlovskim pieņemt mērus un darīt to zināmu sabiedrībai.

Sproģis policijas iecirknī kārtības sargiem jautājis savus aizturēšanas iemeslus, uz ko saņēmis atbildi, ka viņš ir pārkāpis likumu par piketu. Tikušas atņemtas visas mantas un protestētājs ievietots aizturēšanas izolatorā, kur pavadījis 2 stundas. Pēcāk viņš aizvests pie policistēm, kuras sastādījušas Sproģim protokolu par piketēšanas pārkāpumiem. Vēlāk aizturētais atkal ievietots izolatorā, jo saņēmis atbildi, ka kārtības sargi pēc likuma var viņu aizturēt 4 stundu garumā, ko viņi arī izmantojuši.

foto: Ekrānuzņēmums
Aktīvists Ainis Sproģis pieprasīja Kozlovskim pieņemt mērus un darīt to zināmu sabiedrībai.

Likumsargi 9. maijā no Uzvaras parka eskortēja vismaz trīs protestētājus. Policistu ieskauti trīs cilvēki Uzvaras parkā stāvēja, rokās turēdami plakātus, kas vēstīja "Nezināt valsts valodu, kurā dzīvo, var ciemiņš, idiots vai okupants, kurš uzspiež savu valodu".
Plakātu turētāji uzvedās mierīgi un klusi, kā arī stāvēja aiz ziedu nolikšanas vietu norobežojošās sarkanās lentas.

Uzvaras dienas svinības Rīgā 2018. gada 9. maijā

Šorīt vairāki tūkstoši cilvēku ieradušies nolikt ziedus Uzvaras parkā, atzīmējot tā dēvēto "Uzvaras dienu".

gallery icon
252

Policija iepriekš paskaidroja, ka pasākuma organizatori nav vēlējušies, lai viņu pasākumā piedalītos cilvēki ar minētajiem plakātiem. Tāpēc viņiem tika palūgts teritoriju atstāt un šīm personām ierādīja vieta ārpus teritorijas robežas.

Par nepakļaušanos policijas prasībām tika aizturēts aktīvists Ainis Sproģis, kurš kopā ar biedriem bija ieradies protestēt, lai uzstātu uz pienākumu zināt valsts valodu. Sproģis vēlāk sociālajā tīklā "Facebook"  ievietoja paša nofilmētu video par savu aizturēšanu. Video redzams, ka vīrieti apsargā vairāki likumsargi, kas vēlāk viņam lika iekāpt policijas automašīnā, kura devās uz policijas iecirkni.

Sproģis apgalvo, ka vairāk kā stundu viņu "marinēja", nepaskaidrojot aizturēšanas iemeslus. Video redzams, ka viens no policistiem gan vēlāk paskaidrojis, ka Sproģis tiek aizturēts, jo pret viņu uzrakstīts iesniegums.