Latvijas karavīri Irākas armijai māca, kā pareizi apieties ar Krievijā izgudrotajiem ieročiem
Latvijas karavīru ziņā ir iemācīt, kā pareizi rīkoties ar PSRS un Krievijā izgudrotajiem ieročiem, piemēram, ložmetējiem "PKS", "AK-47" (Kalašņikova) sistēmas triecienšautenēm un prettanku ieročiem "RPG-7".
Sabiedrība
2016. gada 21. marts, 19:11

Latvijas karavīri Irākas armijai māca, kā pareizi apieties ar Krievijā izgudrotajiem ieročiem

Jauns.lv

Pretterorisma operācijā Irākā pret grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts") iesaistītie Latvijas bruņoto spēku karavīri irākiešu drošības spēkiem māca, kā pareizi rīkoties ar PSRS un Krievijā izgudrotajiem ieročiem, tostarp kalašņikova triecienšauteni, liecina informācija Aizsardzības ministrijas izveidotajā portālā "sargs.lv".

Pretterorisma operācijā Irākā pret grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts") Latvija iesaistījusies ar sešu karavīru lielu apmācības grupu, kas uz Irāku devās februārī, un iekļāvusies Dānijas kontingenta sastāvā.

Latvijas kontingenta karavīri "sargs.lv" stāsta, ka Irākas armijas bruņojumā ir dažādu veidu ieroči - gan NATO valstu, gan arī bijušās PSRS valstu ieroču sistēmas. Dānijas kontingenta apmācību grupa irākiešu karavīriem nesen mācīja, kā rīkoties ar prettanku ieroci "AT-4" un ASV automātiskajiem granātmetējiem. Dāņu uzdevums ir iemācīt rīkoties arī ar ASV ražotajiem ieročiem un ekipējumu un apkopt ASV izgatavotos transporta līdzekļus.

Savukārt Latvijas karavīru ziņā ir iemācīt, kā pareizi rīkoties ar PSRS un Krievijā izgudrotajiem ieročiem, piemēram, ložmetējiem "PKS", "AK-47" (Kalašņikova) sistēmas triecienšautenēm un prettanku ieročiem "RPG-7". Kā skaidro Aizsardzības ministrijā, šīs zināšanas ir būtiskas gan militāro operāciju laikā, gan aizsargājot militārās bāzes. Vienam no Latvijas karavīriem ir tiesības arī mācīt neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu.

Latvieši ir izvietoti Irākas gaisa spēku bāzē "Al Asad", kas atrodas aptuveni 180 kilometru attālumā no Bagdādes. Februāra sākumā, ierodoties Irākā, naktis bija aukstas, īpaši pirms saullēkta. Sākoties pavasarim, katru dienu gaisa temperatūra pieaug, un tā jau ir sasniegusi plus 22 grādus.

Bāze kopumā nav liela, taču mājīga. Tajā dzīvo un strādā ASV, Dānijas un Latvijas karavīri, kuri dien Dānijas kontingenta sastāvā, vēsta "sargs.lv". Konteineros, kuros dzīvo pa divi, katram karavīram ir gulta, viens skapis ekipējuma novietošanai un otrs - ieroču glabāšanai. Brīvo laiku Latvijas karavīri šobrīd izmanto, uzlabojot sadzīves apstākļus, jo, atnākot karstajam laikam, komforts būs svarīgs, teikts portālā.

Latvijas karavīri pakāpeniski sākuši mācīt Irākas armijas karavīrus, kuriem esot liela vēlme un interese apgūt zināšanas. Viņi ir personīgi pieredzējuši, kā, pareizi rīkojoties ar sprādzienbīstamiem priekšmetiem un izmantojot prettanku ieročus, var glābt savu kolēģu dzīvības. Viens no latviešu karavīru pirmajiem uzdevumiem ir iemācīt irākiešiem taktiskos manevrus.

No pieejamajiem materiāliem izveidota laba mācību vide - ēkas sienas, logi un durvis. Savukārt no kokmateriāliem Latvijas karavīri pagatavojuši lādiņu paraugus un uzskates līdzekļus, kas attēlo dažādu munīcijas veidu lidojumu trajektorijas šaušanas apmācībā apgūto zināšanu nostiprināšanai un tēmēšanas pamatprincipu apguvei. Irākiešu apmācība notiek, ņemot vērā plānoto operāciju specifiku, tāpēc mācību procesā tiek ņemti vērā arī irākiešu izteiktie norādījumi un vēlmes.

Jau ziņots, ka Irākā starptautiskās koalīcijas spēku karavīri veic Irākas drošības spēku apmācīšanu cīņai pret teroristisko grupējumu. Šobrīd ASV vadīto koalīciju veido jau vairāk nekā 65 valstis, tostarp arī Latvija.

Saeima 14.janvārī atbalstīja Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalību pretterorisma operācijā Irākā.

LETA/Foto: Lauris Nagliņš/LETA