Iekšlietu ministrs mierina: Latvijā terorisma draudu līmenis joprojām paliek zems
Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis nomierina, ka pamata bažām par terorisma draudiem Latvijā neesot.
Sabiedrība
2016. gada 22. marts, 11:47

Iekšlietu ministrs mierina: Latvijā terorisma draudu līmenis joprojām paliek zems

Jauns.lv

Latvijā terorisma draudu līmenis joprojām ir zems un šorīt nograndušajiem sprādzieniem Briselē nav nekādas saistības ar Latviju, teica iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Ministrs pirms brīža sazvanījies ar Drošības policijas (DP) priekšnieku Normundu Mežvietu un guvis apstiprinājumu, ka DP sazinājusies ar Beļģijas kolēģiem, un pašreizējā informācija liecina, ka sprādzieni nav nekādā veidā saistāmi ar Latviju.

"Šobrīd mums nav tādas informācijas, ka Latvijā jāpaaugstina terorisma draudu līmenis. Šie notikumi kārtējo reizi apliecina, ka terorisms ir, bija un paliek viens no galvenajiem draudiem un izaicinājumiem Eiropas drošībai. Diemžēl traģiskais notikums liecina, ka terorisms nekur nepazudīs no dienaskārtības," uzsvēra ministrs un piebilda, ka iepriekš Eiropas Savienības (ES) plānotās aktivitātes terorisma draudu līmeņa mazināšanai ir jāievieš dzīvē, piemēram, pastiprinātas pārbaudes uz Šengenas ārējās robežas un aviopasažieru datu reģistrs.

Ministrs arī uzsvēra, ka pēc sprādzieniem Briselē Latvijā šobrīd nav nepieciešami stingrāki kontroles pasākumi.

Kozlovskis apliecināja, ka Latvijas iekšlietu nozares pārstāvji sprādzienos nav cietuši.

Arī valdības sēdes sākumā iekšlietu ministrs apliecināja, ka saskaņā ar pašreizējo informāciju notikumi Briselē nebūtu saistāmi ar Latviju, līdz ar to nav pamata mūsu valstī paaugstināt terorisma draudu līmeni. Latvijas iekšlietu struktūras gaida Beļģijas varasiestāžu vērtējumu par Briselē notikušo. Sprādzieni, visticamāk, ir terora akti. Tomēr oficiāla apstiprināja tam vēl nav, atzina ministrs.

Arī DP paziņojumā presei raksta, ka terorisma draudu līmenis Latvijā joprojām ir zems. DP rīcībā nav informācijas, kas liecinātu par nepieciešamību paaugstināt terorisma draudu līmeni atsevišķos objektos vai valstī kopumā.

Vienlaikus DP preventīvos nolūkos sniedz konsultācijas kritiskās infrastruktūras objektu amatpersonām, kuras ir atbildīgas par fiziskās drošības pasākumiem. Šobrīd pieejamā informācija liecina, ka uzbrukumus ir īstenojuši teroristi, kas vēlreiz apliecina, ka terorisms šobrīd ir viens no galvenajiem draudiem Eiropas drošībai. Tāpat DP uztur nepārtrauktus kontaktus ar citu Eiropas valstu partneru dienestiem.

Jau ziņots, ka sprādzienos, kas otrdien notika Briseles Zaventemas lidostā, nogalināti vismaz 13 cilvēki, bet 35 guvuši ievainojumus, atsaucoties uz avotiem tuvējā slimnīcā, ziņo Beļģijas sabiedriskā raidorganizācija RTBF.

Tikmēr aģentūra AFP ziņo, ka sprādziens noticis arī vienā no Briseles Mālbēkas metro stacijām, kas atrodas netālu no Eiropas Savienības (ES) institūcijām. Pasažieri no metro sistēmas tiek evakuēti.

Savukārt televīzijas kanāls VTM ziņo, ka sprādziens noticis arī Kunstvetas metro stacijā.

Sprādzienu cēlonis pagaidām nav zināms, taču aģentūra "Belga" ziņo, ka īsi pirms pirmā sprādziena lidostā esot bijuši dzirdami kliedzieni arābu valodā un šāvieni, kas vairo aizdomas, ka notikušais varētu būt terorakts.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA