Latviete Olga islāmistu rīkotajos sprādzienos Briselē brīnumaini izglābjas
Briselē dzīvojošā un strādājošā latviete Olga atradās tiešā Mālbēkas metro stacijas tuvumā, kad tur notika sprādziens. Viņa notiekošo vēroja no savas darba vietas 9.stāva loga.
Sabiedrība
2016. gada 22. marts, 19:03

Latviete Olga islāmistu rīkotajos sprādzienos Briselē brīnumaini izglābjas

Jauns.lv

Eiropas Komisijā strādājošā Olga otrdienas rītā, 22. martā, brīnumainā kārtā izglābusies no sprādziena Mālbēkas metro stacijā. Viņas darba vieta atrodas tieši virs stacijas. Olga otrdien no rīta uz darbu bija ieradusies agrāk nekā parasti, un tas viņu izglāba no traģēdijas.

Olga Kasjauns.lv pastāstīja: „Šorīt ierados darbā nedaudz agrāk, un tikai tāpēc uzskatu šo dienu par savu otro dzimšanas dienu. Strādāju tieši virs metro pieturas „Maalbeek”, kur notika sprādziens. Šausmīgā sprādziena brīdī atrados ēkā turpat virs metro, dzirdēju gan sprādzienu, gan jutu to kā tika satricināta ēka. Tas notika nedaudz pēc pulksten 9.00. Redzēju cilvēkus skrienam prom, dažus rāpjamies ārā no metro pieturas... Šausmīgi! Un tas viss no 9. stāva loga. Mana pirmā doma bija, kā es tikšu āra no ēkas? Atskanēja sirēna un mēs tikām evakuēti ārpus ēkas.

Kad tiku evakuēta no ēkas, uz divām minūtēm sajutos daudz maz droši, jo likās, ka esmu uz zemes, ne vairs 9. stāvā... un, ja nu kas, doma galvā bija... es taču varu skriet... bet nepagāja pat piecas minūtes, kad no otras metro izejas policisti skrēja mūsu virzienā, skaļi kliedzot franču valodā: "Skrieniet!". Es apgriezos un skrēju cik ātri iespējams un tad redzēju, ka tiem, kam virs 60 gadiem, ir grūtības paskriet tik lielā cilvēku gūzmā. Es palīdzēju savai Beļģijas kolēģei un abas tikām drošībā divus kvartālus tālāk no notikumu vietas. Tajā mirklī, kad sajutu ēkas trīcēšanu sazinājos ar savu draugu un lūdzu informēt manu ģimeni Latvijā. Sazinājos aŗī ar draugiem un pārējiem kolēģiem Briselē.

Šobrīd esmu drošībā nokļuvusi mājās, bet joprojām domāju par tiem, kas nemainīja savus rīta ieradumus un atradās tajā mirklī metro.  Daudzi saka: „Jūs tur Briselē dzīvojat burbulī... Pareizi! Un tagad tas burbulis ir sprādzis!"

Briseles latviete Kasjauns.lv pastāstīja, ka gan viņa, gan Latviešu biedrība Beļģija pašlaik apzina Briseles latviešus un šobrīd nav ziņu, ka kāds būtu cietis negadījumā.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka otrdien no rīta teroristi Briselē veica trīs sprādzienus - Zaventemas starptautiskajā lidostā un Mālbēkas metro stacijā. Sprādzienos nogalināti vismaz 34 cilvēki, bet 200 guvuši ievainojumus; daudzu stāvoklis ir kritisks.

Otrdienas vakarā kļuva zināms, ka atbildību par notikušo uzņēmusies "Islāma valsts".

Sprādziens Mālbēkas stacijas Evakuē metro pasažierus
Elmārs Barkāns/Foto: no Olgas privātā arhīva, Reuters, AFP/LETA, ekrānuzņēmums no video