Pretvēža zāļu radītājai Ainai Muceniecei šodien apritētu 92 gadi
Līdz pat mūža beigām, 2010. gada 14. februārim, Aina Muceniece pašaizliedzīgi strādāja zinātnē un medicīnā, palīdzēja pacientiem un attīstīja viroterapiju kā jaunu pieeju vēža ārstēšanā.
Sabiedrība
2016. gada 23. marts, 14:53

Pretvēža zāļu radītājai Ainai Muceniecei šodien apritētu 92 gadi

Jauns.lv

Šodien, 23. martā, pretvēža zāļu Rigvir izgudrotājai Ainai Muceniecei apritētu 92 gadu jubileja. Izcilā latviešu zinātniece Aina Muceniece aiz sevis atstājusi izcilus sasniegumus zinātnē un medicīnā, kas Latvijas vārdu nes visā pasaulē vēl šodien. Līdz pat mūža beigām, 2010. gada 14. februārim, Aina Muceniece pašaizliedzīgi strādāja zinātnē un medicīnā, palīdzēja pacientiem un attīstīja viroterapiju kā jaunu pieeju vēža ārstēšanā.

Aina Muceniece, habilitētā medicīnas doktore un valsts emeritētā zinātniece,  dzimusi 1924. gada 23. martā, Katlakalna pagasta Stinkuļu mājās. Viens no izcilākajiem sasniegumiem Ainas Mucenieces mūžā ir “Rīgas Vīruss”, kas ir onkolītisks vīruss, kas pats spēj atrast un iznīcināt ļaundabīgās audzēja šūnas. Šo vīrusu vēža pacientu ārstēšanā sāka izmantot jau astoņdesmitos gados. Kopš 2011. gada Rigvir (Rīgas Vīruss) ir pilnībā kompensēts Latvijas pacientiem ar ādas melanomu. Savukārt 2015. gadā vēža viroterapija tika iekļauta Latvijas ādas vēža un melanomas ārstēšanas klīniskajās vadlīnijās, kā arī reģistrēta Gruzijā.

“Ar vīrusa palīdzību ārstēt vēzi — tā ir fantastiska doma, kas parādījās pagājušā gadsimta sākumā. Jau pirms Pirmā pasaules kara vēzi esot ārstējuši ar trakumsērgas vakcīnu un vēl citiem vīrusiem. Man izdevās atrast vīrusu, kas nav cilvēkam bīstams. Šis vīruss ir atrodams veselīgu bērnu zarnās. Atšķirībā no ķīmijterapijas un apstarošanas šis preparāts neatstāj smagas sekas uz pacienta orgāniem. Par to, ko es atklāju septiņdesmitos gados, pasaulē sāka runāt tikai deviņdesmito gadu sākumā. Lasot gan Japānas, gan Amerikas zinātnieku izdarītos secinājumus, es it kā ar pirkstu braucu pa savu grāmatu,” tā sava mūža laikā par saviem sasniegumiem runāja Aina Muceniece.

Ainas Mucenieces mūža darbs ir vainagojies ar panākumiem. Šobrīd Latvija ir mājvieta Latvijas pretvēža zāļu ražotājam holdingam Rigvir, kas nodarbojas ar šo zāļu izpēti, ražošanu un virzību pasaules tirgos. Tāpat, Rīgā atrodas 2008. gadā Latvijas zinātnieku, onkologu un imunologu dibinātais Starptautiskais Viroterapijas Centrs, kura misija ir informēt ikvienu onkoloģisko pacientu pasaulē, kuram viroterapija varētu būt nepieciešama, kā arī ārstu apmācība. Savukārt Jūrmalā nesen tika atklāta Globālā Vēža Viroterapijas klīnika – ekselences centrs, kas ir iecerēts kā paraugs tam, kā jānotiek vēža ārstēšanai ar onkolītisko viroterapiju.

2016. gada 14. februārī tika dibināts arī Ainas Mucenieces vārdā nosauktais Viroterapijas fonds. Fonda mērķis ir sniegt reālu palīdzību onkoloģijas slimniekiem, kā arī dot cerību daudziem cilvēkiem visā pasaulē, kuri sirgst ar dažādām vēža saslimšanas formām.

Regīna Zommere/Publicitātes foto

Tēmas