foto: Ekrānuzņēmums
LĀi par kodolvienošanos ar Irānu: "Makrons saprata, ka nav jēgas turpināt jāt ar beigtu zirgu"
Ārlietu institūta pētnieks Māris Andžāns.
Politika
2018. gada 27. aprīlis, 09:53

LĀi par kodolvienošanos ar Irānu: "Makrons saprata, ka nav jēgas turpināt jāt ar beigtu zirgu"

LETA

"Ja tad, kad Angela Merkele bija ieradusies Baltajā namā, Tramps pat negribēja paspiest roku, tad ar Makronu ir tāda laba sapratne un laba aura. Acīmredzot Trampam patīk spēcīgas personības, spilgti līderi. Šis ir tas gadījums, kad tas dialogs veidojas," Latvijas Ārlietu institūta pētnieks Māris Andžāns sacīja RīgaTV 24 raidījumā "Apkārt pasaulei: fakti un analīze", komentējot Francijas prezidenta Emanuela Makrona vizīti ASV. Vizītes laikā Makrons un ASV prezidents Donalds Tramps aicināja veidot jaunu kodolvienošanos ar Irānu.

Andžāns skaidroja, ka vecā kodolvienošanās paredzēja Irānas kodolprogrammas ierobežošanu uz 10-15 gadiem: “Rietumos, īpaši ASV, tika uzskatīts, ka Irāna mēģina iegūt kodolieročus. Irāna gan teica, ka to dara ar miermīlīgiem mērķiem, bet tā ticība Rietumos nebija īpaši spēcīga. Puses sanāca kopā un vienojās, ka Irāna ierobežo šo kodolprogrammu uz 10-15 gadiem, pretī saņemot sankciju atcelšanu – attiecībā gan uz naftas produktu eksportu, gan līdzekļu iesaldēšanu.”

foto: Ekrānuzņēmums
Ārlietu institūta pētnieks Māris Andžāns.

Tramps gan neesot apmierināts ar šo vienošanos un vēlas izstāties. “Viņš vēlas, lai ne tikai kodolprogramma būtu ierobežota uz noteiktu periodu, bet lai tas tiktu attiecināts arī uz ballistiskajām raķetēm, kas spēj nest kodolieročus tālu prom, kā arī uz Irānas darbībām Tuvajos Austrumos – Sīrijā, Jemenā un citur. Viņš uzskata, ka būtu jābūt plašākam tvērumam,” pauda Andžāns.

Pētnieks vērtēja Makrona vizīti pozitīvi, jo tiek sperti soļi, lai labotu situāciju: “Skaidrs, ka, ja Tramps ir nolēmis izstāties, tad tā vienošanās sabruks. Ļoti iespējams, ka Makrons saprata, ka labāk tiešām censties par jaunu veidot vienošanos, mēģināt paplašināt, nevis turpināt jāt ar beigtu zirgu. Jo arī Irāna ir paziņojusi, ka, ja ASV izstājas, tad izstājas arī viņi.”