Latvijas "galvenais musulmanis" Klimovičs skaidro, kāpēc nav nosodījis sprādzienus Briselē
Latvijas Islāma kultūras centra preses sekretārs Roberts Klimovičs skaidro, ka vietējā musulmaņu kopiena īpaši nav nosodījusi sprādzienus Briselē, jo „par katru spridzināšanas gadījumu nevar ielikt skaļu paziņojumu”.
Sabiedrība
2016. gada 24. marts, 07:10

Latvijas "galvenais musulmanis" Klimovičs skaidro, kāpēc nav nosodījis sprādzienus Briselē

Jauns.lv

Latvijas Islāma kultūras centra preses sekretārs Roberts Klimovičs internetā publicējis video, kurā skaidro, kāpēc vietējā musulmaņu kopiena nav nosodījusi sprādzienus Briselē. „Mēs nevaram par katru noziegumu izlikt skaļu nosodošu paziņojumu. Tam nav jēgas,” teic Klimovičs.

Otrdien un trešdien tūkstošiem oficiālu amatpersonu, sabiedrisko darbinieku, reliģisko līderu un arī vienkāršu cilvēku nākuši klajā ar skarbu nosodījumu tā dēvētās „Islāma valsts” teroristu sarīkotājiem sprādzieniem Briselē, kuri tos sarīkoja, piesedzoties aiz islāmā „svētā kara” doktrīnas. Nosodījumu un līdzjūtību bojāgājušiem izteikuši arī cilvēki no Latvijas. Tikai Latvijas musulmaņus prezentējošā Latvijas Islāma kultūras centra (LIKC) pārstāvji nav steigušies ar Briseles sprādzienu nosodījumu, kaut gan tie, pēc to sarīkotāju teiktā, izdarīti islāma vārdā.

Vienīgā LIKC reakcija uz notikumiem ir Klimoviča internetā publicētais mājas video, kurā viņš, fonā šķindot virtuves traukiem, saka:

„Pie manis vērsušies ar jautājumu, vai es nosodu sprādzienus Briselē, vai es tos atbalstu, vai LIKC tos nosoda. Atbilde: LIKC savā mājaslapā jau pirms kāda laika publicējis paziņojumu, kurā nosoda jebkādu vardarbību pret cilvēkiem, kuri nav iesaistīti karadarbībā un vardarbībā. Tas attiecas uz jebkuru notikumu.

LIKC šai sakarā ir publicējis tikai vienu paziņojumu tādēļ, ka mēs nevaram komentēt katru notikumu un par katru izteikt atsevišķu paziņojumu, jo tam nav nekādas jēgas. Mēs nevaram par katru noziegumu, kas notiek pasaulē, katru bombardēšanu, spridzināšanas gadījumu, par katru nogalināto palestīnieti Izraēlā (un tas notiek katru dienu, bet par tiem mediji ne vienmēr ziņo) ielikt paziņojumu.

Mums sāp sirds par katru cilvēku, arī par to, kas notika vai notiks Briselē. Mums jālūdz Dievs, jādara viss, lai šādu notikumu nebūtu. Bet operēt ar kaut kādiem skaļiem paziņojumiem neredzu jēgu, jo mūsu nostāja ir mūsu sirdīs un mūsu darbos”.

Jāteic, ka vietējie musulmaņu līderi ir izpelnījušies pārmetumus, ka viņi nenosoda un pat izliekas neredzam tā dēvētās „Islāma valsts” teroraktus. Skarbu kritiku šai sakarā izteicis arī Latvijas Universitātes Āzijas studiju nodaļas profesors Leons Taivāns. Viņš teicis, ka tas pirmām kārtām jādara pašiem musulmaņiem, kuri dzīvo Eiropā, nevis savās mājās esošajiem kristiešiem.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka otrdien no rīta teroristi Briselē veica trīs sprādzienus - Zaventemas starptautiskajā lidostā un Mālbēkas metro stacijā. Sprādzienos nogalināti vairāk nekā 30 cilvēki, bet vairāk nekā 260 guvuši ievainojumus; daudzu stāvoklis ir kritisks. Atbildību par notikušo uzņēmies teroristiskais grupējums „Islāma valsts”.

Skatieties video, kurā Roberta Klimoviča skaidro LIKC paziņojumu politiku.

Par Latvijas Islāma kultūras centra paziņojumu politiku

   

Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video