Rīgas Zooloģiskajā dārzā stāsta, ko darīt ar pludmalē sastaptu ronēnu. FOTO
Runā Rīga
2016. gada 24. marts, 14:54

Rīgas Zooloģiskajā dārzā stāsta, ko darīt ar pludmalē sastaptu ronēnu. FOTO

Jauns.lv

Šodien Rīgas Zooloģiskajā dārzā notika neformāla preses konference, kurā piedalījās Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektores vietniece Gunta Gabrāne un DAP Pierīgas reģionālās administrācijas vecākā valsts vides inspektore Sintija Martinsone, kura šīgada ronēnu nogādāja zooloģiskajā dārzā, Rīgas Zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs Rolands Greiziņš un ornitoloģijas nodaļas vadītāja Kristīna Jačmenkina, kuras rūpēs tagad ietilpst mazā ronēna labsajūta, zoodārza slavenākais un meistarīgākais ronis Puika, kā arī šogad uz zooloģisko dārzu atvestais ronēns.

Katru pavasari Latvijas piekrastē lielākā vai mazākā skaitā nonāk pelēko roņu un pogaino sīkroņu mazuļi. Daļa no tiem ir veselīgi un labā kondīcijā, bet citi ir novārguši un pat ievainoti. Martā un aprīļa sākumā, staigājot gar jūras krastu, iedzīvotāji nereti atrod šos bēdu brāļus. Sirds sauc palīdzēt, bet.... Kā rīkoties pareizi? Dzīt ūdenī? Glābt? Kā? Kur zvanīt? Ko darīt?

Tikšanās gaitā tika akcentēti izstrādātie soļi pareizai ronēna glābšanai.

Tātad, ja tagad pavasarī pludmalē sastopat ronēnu, tad:

1.    Likt viņu mierā. Nevajag bakstīt, stumt, nest, grūst ronēnu atpakaļ ūdenī. Aiciniet to nedarīt citiem. Skatīties uz viņu no attāluma un lieki netraucēt;

2.    Piesiet savu suni pavadā un nelaist klāt pie ronēna. Abi var dabūt brūces;

3.    Novērtēt ronēna izskatu: balts vai jau pelēks, veselīgs un apaļš vai tievs un vājš, kā arī vai nav redzamas kādas vaļējas brūces;

4.    Informēt par ronēnu un konsultēties ar Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistiem pa mob. tālr. 29198590. Viņi sazināsies ar reģionālo inspektoru, kurš uz vietas novērtēs situāciju un pieņems lēmumu: vai nu atstāt viņu pludmalē vai arī transportēt uz Zooloģisko dārzu. Patlaban ik dienu piezvana ap 40 cilvēku. Turklāt to skaits arvien pieaug.

5.    Paši transportēt ronēnu nedrīkst!

Dabas aizsardzības pārvalde ir izveidojusi infografiku par to, ko darīt ar pludmalē sastaptu ronēnu. Skatīt pielikuma bildi.

Jau ziņojām, ka šonedēļ uz zoodārzu tika nogādāti divi novārguši pelēko roņu mazuļi. Pirmo 21. martā atveda no Kalngales, taču ronēns bija guvis ļoti daudzas un dziļas strutojošas rētas, tādēļ tika pieņemts lēmums viņu iemidzināt. Otrais ronēns uz zoodārzu atceļoja 22. marta vakarā no Vecāķu pludmales. Šis mazulis jau ir sācis mainīt balto mazuļa apmatojumu pret pieaugušā dzīvnieka tērpu, taču tas ir ļoti viegls – tikai 10 kg. Jau vairākus gadus mazo ronēnu izbarošanu Rīgas Zoodārzā finansiāli atbalsta Ventspils pilsēta.

Pēdējo divdesmit gadu laikā zoodārzā uzņemti vairāk nekā 90 pelēko roņu un pogaino sīkroņu mazuļi, no kuriem lielāko daļu ir izdevies izaudzēt lielus. Slavenākais no tiem ir ronis Puika, kurš pasākuma dalībniekiem demonstrēja savas prasmes par spīti pavasarīgajam noskaņojumam un roņu dāmas Kristas klātbūtnei. Daļa izaudzēto ronēnu ir devusies uz dažādiem pasaules zoodārziem un okeanārijiem Ķīnā un Japānā, Francijā, Peru, Lietuvā, Igaunijā, Polijā un Krievijā. Daļa jaunuļu tika izlaisti atpakaļ brīvībā Baltijas jūrā.


Regīna Zommere/Publicitātes foto Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību