No latviešu ģimenēm Lielbritānijā izņemti 11 bērni
Tik dramatiskas bildes izmanto Lailas Brices aizstāvji savos piketos. Patiesībā ir otrādi – britu policisti 2010. gadā Brices tolaik 22 mēnešus veco meitu atrada mirkstam urīnā un ne tikai...
Sabiedrība
2016. gada 25. marts, 06:46

No latviešu ģimenēm Lielbritānijā izņemti 11 bērni

Jauns.lv

No Latvijas valstspiederīgo ģimenēm ārvalstīs šogad izņemti 11 bērni – visi Lielbritānijā.

Pēc Tieslietu ministrijas informācijas, iemesli bērna šķiršanai no ģimenes bijusi vardarbība, alkohola un narkotiku atkarība, nepilngadīgā pamešana novārtā.

Neviena no šīm lietām nav adopcijas procesā, bet tiek lemts, vai bērns var atgriezties pie vecākiem, vērtē arī radiniekus Latvijā, kuriem nepilngadīgo varētu nodot, ja pie vecākiem atgriezties nebūs iespējams.

Ministrija nesen sākusi izglītojošus pasākumus vecākiem par tiesību normām dažādās valstīs, kur ir lielākās latviešu kopienas, un plāno sniegt arī juridisku palīdzību.

Kopumā šogad ar ārzemju kolēģiem risinātas 17 sadarbības lietas bērnu tiesību jautājumos, un astoņās no tām bērni šķirti no ģimenes. Sadarbība ne vienmēr saistīta ar bērnu izņemšanu, tie var būt arī gadījumi, kad Latvijas valstspiederīgie interesējas par iespēju adoptēt bērnus ārvalstīs.

Ministrijā apspriesta iespēja finansiāli atbalstīt Latvijas valstspiederīgos, apmaksājot advokāta otrreizēju konsultāciju 200 eiro apmērā.

“Ja otrreizējā konsultācija ir ar negatīvu saturu, tad valsts atbalsts beigtos. Bet, ja mēs redzam, ka ir pozitīvs rezultāts, pasakot, ka lieta ir cerīga, valsts turpinātu nodrošināt limitētu palīdzību – ap 1300 eiro uz vienu tiesvedības procesu,” skaidro Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Irēna Kucina.


Kasjauns.lv/Foto: Evija Trifanova/LETA