foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ķengaraga šašliku ēstuves saimniece pēc VID vizītes publiski vaimanā
Pāris nedēļas pēc VID pārbaudes šašliku ēstuve strādā it kā nekas nebūtu bijis.
Sabiedrība
2018. gada 23. aprīlis, 05:19

Ķengaraga šašliku ēstuves saimniece pēc VID vizītes publiski vaimanā

Kas Jauns Avīze

Ķengaraga šašliku ēstuves saimnieki izcēlušies ar publiskām vaimanām pēc Valsts ieņēmumu dienesta vizītes. Viņi apgalvo, ka ir invalīdi, vēža slimnieki, godīgi darba darītāji. Noklusēti vienīgi VID atklājumi par nodokļu nemaksāšanu, blēdībām ar alkoholu, krimināprocesu par uzbrukumu inspektoriem.

Kafejnīca atrodas Rušonu ielā 14 un, spriežot pēc atsauksmēm sociālajos tīklos, izceļas ar itin labu virtuvi. Tomēr šai virtuve ir arī finansiālas aizkulises.

“Vēža slimnieki, es un mans vīrs”

Ēstuves saimniece Sandra Nozdrina ievietojusi "Facebook" uzsaukumu, aicinot cienījamos uzņēmējus būt modriem (publicējam ar korektūras labojumiem): “Pa Rīgas pilsētu staigā divi kungi un kundze, ēd šašlikus, dzer ar prieku Užavas alu – tēlo kā superīgi aktieri, ka viņi ir klienti, bet tikai tad, kad ir kārtīgi iedzēruši “darba laikā” pēc pl. 21.30 uzrāda savas apliecības. Jā, jā, tie ir VID darbinieki!!! Mūsu bārā viņi labprāt iztērēja mūsu nodokļu naudu, apmēram 20 eiro!!!”

12. aprīlī šie apmeklētāji ieradušies otrreiz un “ar lielāko prieku” paņēmuši kases aparātu, kas iegādāts vasarā par 300 eiro, kad “mainījās likumi”. Nozdrina uzsver, ka abi ar vīru ir 1. un 2. grupas invalīdi: “Vēža slimnieki, es un mans vīrs, strādājam katru dienu!!! Lai nesēdētu pie baznīcas kā ubagi!!!! Vai tiešām tie cilvēki, kas godīgi strādā un pelna paši saviem spēkiem, ir vislielākie noziedznieki???????”

Kases aparāts tikai līdz 17

Internetā par šo sacelts liels troksnis, daļa ierasti dēvē VID par reketieriem, tomēr citi izsaka aizdomas, vai te viss ir pateikts līdz galam. VID skaidrojums liecina, ka Nozdrinas piesauktie 20 eiro īsti nav viņas maksāto nodokļu nauda. Proti, VID inspektori, pildot savus darba pienākumus, uz konkrēto uzņēmumu devušies tematiskajā pārbaudē saskaņā ar dienesta rīcībā esošo informāciju – kafejnīca kases aparātu izmanto tikai līdz pulksten 17. Pēc tam līdz darba laika beigām pulksten 23 to izslēdz. “Uz šādiem apstākļiem mēs nevaram atļauties nereaģēt,” uzsver VID.

Lai pārbaudītu, vai par pirkumu izsniedz čeku, inspektori veikuši divus kontrolpirkumus, un par otro darījums netika reģistrēts kases aparātā. Pārbaudē arī atklāts, ka kafejnīcā pārdod alkoholu bez akcīzes markām. Šādos gadījumos tiek rakstīts Mantu un dokumentu izņemšanas protokols administratīvā pārkāpuma lietā, kas acīmredzami sadusmoja kafejnīcas darbiniekus.

Salauž brilles, iesit pa galvu

Pārbaudes laikā inspektori uzklausīja ne tikai apvainojumus, bet arī piedzīvoja uzbrukumu. “Pārdevēja mūsu inspektoram norāva brilles un tās salauza. Tāpat tika saplēsts arī protokols. Valdes loceklis (acīmredzot Pjotrs Nozdrins, Sandras Nozdrinas vīrs un biznesa kompanjons SIA PSP – Red.) mūsu inspektoru izstūma no kafejnīcas teritorijas. Tad, kad inspektors devās prom, uzņēmuma pārstāvis no mugurpuses viņam iesita pa galvu. Pēc šī incidenta izsaucām policiju, ir uzsākts kriminālprocess,” informē VID.

Dienests atgādina, ka godīga konkurence nav iespējama apstākļos, kad daļa uzņēmēju tirgo, piemēram, nelegālu alkoholu un izvairās no nodokļu maksāšanas, kas ir vienīgais avots pensijām, māmiņalgām, ģimenes un bezdarbnieku pabalstiem (un arī invalīdu pabalstiem un onkoloģiskajai ārstēšanai – Red.).
Zīmīgi, ka Sandra Nozdrina vairs nemeklē taisnību "Facebook" un ir izdzēsusies no šā sociālā tīkla.