Kinoteātris "Splendid Palace" aicina uz Dāņu humora dienām
Kadrs no filmas "Klauns".
Kultūra
2016. gada 25. marts, 15:00

Kinoteātris "Splendid Palace" aicina uz Dāņu humora dienām

Jauns.lv

Dāņu humoram esot divas galvenās sastāvdaļas – sarkasms un ironija. Dāņi nebaidās būt provokatīvi, labprāt joko par sevi un turklāt dara to ar melnā humora piedevu.

Gaidot 1. aprīli – dienu, kas visā pasaulē pazīstama kā joku un smieklu diena, sadarbībā ar Dānijas Kultūras institūtu aicinām iepazīt dāņu humoru “DĀŅU HUMORA DIENĀS” kinoteātrī “Splendid Palace”.

Nedēļas nogali, ko veltīsim dāņu humoram, 1. aprīlī atklāsim ar provokatīvo komēdiju “Klauns”, kas ir guvusi plašu popularitāti Dānijā.

“Skatīties komēdiju svešvalodā vienmēr šķiet mazliet bīstami, jo liekas neticami, ka īstus jokus ir iespējams iztulkot. Jo īpaši, ja runājam par tik pikantiem un rupjiem jokiem, kādi tiek izspēlēti filmā Klauns,” kinopasākumu, kas veltīts dāņu humoram, komentē kinokritiķe Daira Āboliņa. “Taču smiekli nav paslēpti vārdos! Filma “Klauns” nekautrējas publiku novest līdz komiskam trakumam un likt justies neērti, smejoties par TĀDĀM lietām. Tā ir smieklu terapija dāņu gaumē.”

Vēl repertuārā iekļautas četras dāņu komēdijas: “Olsena banda saniknojas”, “Ādama āboli”, “Superclásico”, “Īstais un vienīgais” – filmas, kas arī izpelnījušās dāņu atzinību un kļuvušas par skatītākajām filmām Dānijas kinoteātros.

“Dāņu humora dienas” notiks no 1. līdz 3. aprīlim kinoteātrī “Splendid Palace”. Filmas dāņu valodā ar subtitriem angļu valodā un sinhrono tulkojumu latviešu valodā. Biļetes iespējams iegādāties kinoteātra kasē vai internetā: www.splendidpalace.lv .

Vairāk par filmām

KLAUNS / Klovn-The Movie (2010)

Režisors:

Mikels Nergords (Mikkel Nørgaard)

Galvenajās lomās: Franks Vams, Kaspers Kristensens, Ībena Jeile, Mia Līne u.c. (Frank Hvam, Casper Christensen, Iben Hjejle, Mia Lyhne etc.)

Bezpalīdzīgais Franks (Franks Vams) ir uzzinājis, ka viņa sieva Mia (Mia Līne) ir bērna gaidībās. Mia šaubās, vai Franks spētu būt labs tēvs, tāpēc, lai pierādītu savai draudzenei, ka viņš tomēr spēj tāds būt, Franks „nolaupa” savu 12 gadus veco brāļadēlu Bo un pievienojas sava labākā drauga Kaspera (Kaspers Kristensens) nedēļas nogales kanoe braucienam. Kamēr Franks cenšas pierādīt Miai, ka viņš var būt labs tēvs, Kasperam ir citi mērķi, līdz ar ko viņu piedzīvojums uzņem arvien jaunus apgriezienus.

*Filmā ir ainas, kuru dēļ tā nav piemērota bērnu auditorijai.

OLSENA BANKA SANIKNOJAS / Olsen-banden ser rødt (1976)

Režisors:

Ēriks Ballings (Erik Balling)

Galvenajās lomās: Ove Sprogē, Mortens Grunvalds, Pols Bundgords, Kirstena Valtera u.c. (Ove Sprogøe, Morten Grunwald, Poul Bundgaard, Kirsten Walther etc.)

Egons Olsens (Ove Sprogē) kārtējo reizi iznāk brīvībā no cietuma, un viņu sagaida biedri Kelds (Pols Bundgords) un Benijs (Mortens Grunvalds). Banda dodas uz mājām pie Kelda un Ivonnes, bet Ivonne nav sajūsmā par Egonu, kurš regulāri tiek apcietināts. Banda jau atkal kaļ plānus nākamajai operācijai – nozagt pusotru miljona vērtu Ķīnas vāzi, ko vēlāk pārdot holandiešu uzpircējam. Šī ir astotā filma stāstā par Egona Olsena sīknoziedznieku bandu, kuri atkal un atkal radoši mēģina izdomāt veidus, kā nozagt miljonus.

ĀDAMA ĀBOLI / Adams æbler (2005)

Režisors:

Anderss Tomass Jensens (Anders Thomas Jensen)

Galvenajās lomās: Ulriks Tomsens, Madss Mikelsens, Nikolass Bro, Paprika Stēna u.c. (Ulrich Thomsen, Mads Mikkelsen, Nicolas Bro, Paprika Steen etc.)

Ivans (Madss Mikelsens) ir ārkārtīgi optimistisks mācītājs, kurš savā draudzē pieņem notiesātos, lai tie palīdzētu nomaļās lauku draudzes ikdienā. Viņa jaunākais „palīgs” ir Ādams (Ulriks Tomsens) – naidpilns neonacists, kurš nevar sagaidīt brīdi, kad varēs atgriezties pie savām kriminālo aprindu paziņām. Kad Ādamam vaicā par viņa darbības mērķi, dzīvojot draudzē, viņš sarkastiski atbild, ka gribētu uzcept ābolu kūku. Ivans to ņem nopietni un uztic Ādamam atbildību par draudzes lepnumu – vienīgo ābeli visā apkaimē. Iepazīstot Ivana pārcilvēciski nelokāmo apņēmību visā saskatīt labo, Ādams nolemj mācītāju salauzt un „izkratīt” no viņa rozā pasaules.

*Filmā ir ainas, kuru dēļ tā nav piemērota bērnu auditorijai.

SUPERCLÁSICO (2011)

Režisors: Ole Kristians Madsens (Ole Christian Madsen)

Galvenajās lomās:

Anderss Bertelsens, Paprika Stēna, Džeimijs Mortons u.c. (Anders W. Berthelsen, Paprika Steen, Jamie Morton etc.)

Anna (Paprika Stēna) dodas uz Buenosairesu, lai piepildītu savu sapni kļūt par sporta aģenti, taču neplānoti iemīlas Argentīnas izcilākajā futbola zvaigznē, ko pati pārstāv. Tā vietā, lai šķiršanās dokumentus nosūtītu pa pastu, viņas vīrs Kristians (Anderss Bertelsens) uz savu roku nolemj kopā ar abu pusaugu dēlu tos sievai aizvest, klusībā cerot, ka, atkal satiekoties, laulību tomēr izdosies glābt.

ĪSTAIS UN VIENĪGAIS / Den eneste ene (1999)

Režisore: Susanne Bīra (Susanne Bier)

Galvenajās lomās:

Sidse Babete Knudsena, Nilss Olsens, Sese Egelinda, Rafels Edholms u.c. (Sidse Babett Knudsen, Niels Olsen, Søs Egelind, Rafael Edholm etc.)

Susanne (Sidse Babete Knudsena) strādā skaistumkopšanas salonā un vada savu dzīvi kopā ar itāļu vīru Soniju (Rafels Edholms). Kad viņa uzzina, ka ir bērna gaidībās, pār viņu nāk atklāsme, ka viņas šarmantais vīrs dzīvo dubultu dzīvi. Tikmēr viņas dzīvoklī darbojas Nilss (Nilss Olsens), kurš izbūvē viņas virtuvi. Nilss ir audžutēvs meitenei no Āfrikas un traģiskā kārtā ir kļuvis par vientuļo tēvu...

Regīna Zommere/Publicitātes foto