Lielveikalā nopirktā zivs filejā Zane atrod dzīvīgu tārpu. FOTO
Sarkanā asara filejā pamanītais baltais tārpiņš aktīvi kustējies. Veikalā par šo starpgadījumu zina.
Sabiedrība
2016. gada 29. marts, 06:27

Lielveikalā nopirktā zivs filejā Zane atrod dzīvīgu tārpu. FOTO

Jauns.lv

Šķebinošo gadījumu piedzīvojusi rīdziniece Zane (vārds mainīts). Viņa, kā jau ierasts, piektdienā iepirkusi zivis „Sky” veikalā, taču mājās konstatējusi, ka sarkanā asara filejā mīt dzīvs, balts tārps. Pircēja ir patiesā neizpratnē.

Kā stāsta Zane, zivi viņa iegādājusies Krasta ielas 56 veikalā „Sky”. „Devāmies uz šo veikalu, lai nopirktu sarkanā asara fileju – tās pieved tieši piektdienās. Šoreiz gan iekšā zivī konstatēju baltu, dzīvu tārpu, kurš tur aktīvi locījās! Būtu jauki saņemt skaidrojumu no veikala, kā tas gadījies un kāpēc,” izstāsta Zane. Viņa zivi iegādājusies 18.martā pulksten 11.27.

Tārps esot nekaitīgs

Skaidrojumu par notikušo sniedz Krasta ielas „Sky” veikala vadītāja Skaidrīte Skricka. Viņa mierina šokēto pircēju un aicina cilvēkus būt saprotošiem, jo notikušajam esot pavisam vienkāršs skaidrojums: „Par konkrēto gadījumu esam informēti un ļoti operatīvi arī veicām pārbaudes konkrētajai produkcijai. Ir skaidrs, ka šie bija zivju tārpi. Tie nav veselībai bīstami un to parādīšanās zivīs ir samērā reta, taču dabiska parādība. Bez šaubām, saprotams, ka šāds gadījums izraisa šoku pircējam, taču uztraukumam tik tiešām nav pamata.”

Veikala vadītāja apgalvo, ka šāda veida tārpi var atsākt kustēties pēc tam, kad zivs produkts saskaras ar temperatūras maiņu, vai, piemēram, sāli. Šādi tārpi pavisam noteikti nenozīmējot, ka zivs ir sabojājusies.

Tie biežāk sastopami reņģēs

 „Savā praksē esmu saskārusies ar ne vairāk kā 3 šādiem gadījumiem. Cik man zināms, biežāk tas skar reņģes. Ar šādiem tārpiem sarkanā asara filejā gan saskaramies pirmo reizi,” skaidro veikala vadītāja. Viņa apliecina, ka lietas labā īsti neko pasākt nevarot un laicīgi konstatēt tārpu klātbūtni produkcijā neesot iespējams.

„Mēs gan pilnībā saprotam pircēju emocijas, kuri, iespējams, nav informēti par šādas situācijas iespējamību. Veikals ir gatavs kompensēt iztērēto naudu, ja pircējs to pieprasīs,” apgalvo vadītāja.

PVD tomēr veiks pārbaudi

Biedrības „Latvijas Zivrūpnieku savienība” izpilddirektors Imants Cīrulis, komentējot pircējas pieredzi, apgalvo, ka teorētiski šādu tārpu klātbūtne ir iespējama: „Pareizi sagatavotā zivī nevajadzētu būt šādiem tārpiem, taču jāatzīst, ka retos gadījumos tas var būt iespējams. Par konkrēto gadījumu gan ir pārāk maz zināms – nepieciešama rūpīgāka pārbaude, lai izteiktu apgalvojumus.” Speciālists aicina zivju produktu cienītājus un ēdējus neklusēt gadījumos, kad nākas saskarties ar aizdomīgu produkciju. „Aizdomīgo produktu vai iepakojumu nepieciešams nofotografēt, saglabāt pirkuma čeku, noskaidrot ražotāja un importētāja datus, pēc tam vēršoties Pārtikas un veterinārajā dienestā. Šāda prakse ievērojami disciplinēs zivju produktu ražotājus.”

Pēc iepazīšanās ar notikušo un pircējas publicētajām fotogrāfijām, interesi par sarkanā asara filejas partiju izrādījis arī PVD. Veikalā tikšot veikta pārbaude.


Kasjauns.lv/Foto: Facebook.com