foto: LETA
10 bērnu māte Vaira Leiškalne gadiem ilgo nodokļa strīdu ar Jūrmalas domi centīsies risināt tiesā
Politiski represētā jūrmalniece, desmit bērnu māte Vaira Leiškalne vairākus gadus ilgušo strīdu ar Jūrmalas pašvaldību atzīmē ar piketu pie Ministru kabineta.
Novadu ziņas
2018. gada 25. marts, 16:03

10 bērnu māte Vaira Leiškalne gadiem ilgo nodokļa strīdu ar Jūrmalas domi centīsies risināt tiesā

LETA

Politiski represētā jūrmalniece, desmit bērnu māte Vaira Leiškalne, kura svētdien piketē pie Ministru kabineta, centīsies rast līdzekļus, lai gadiem ilgušo strīdu ar Jūrmalas pašvaldību atrisinātu tiesā.

Leiškalne sacīja, vairāk nekā septiņu gadu laikā strīdu ar pašvaldību nav izdevies atrisināt, līdz ar to viņai nekas cits neatliek kā censties rast papildu līdzekļus, kā arī mēģināt satikt valsts amatpersonas, lai vēlreiz izklāstītu savu situāciju.

Leiškalnei strīds ar Jūrmalas pašvaldību izcēlās saistībā ar viņai piederošu zemesgabalu Jūrmalā, Slokas ielā 57a, uz kura atrodas Jūrmalas pašvaldības sociālā māja, kurā dzīvo 44 ģimenes. Saskaņā ar likumu ēkas īpašniekam ir jāsaņem maksa par zemes nomu, tomēr pašvaldība par visa zemesgabala lietošanu nemaksā, un vienlaikus pieprasa, lai Leiškalne sedz nekustamā īpašuma nodokli (NĪN).

Viņa skaidroja, ka no Jūrmalas pašvaldības saņēmusi vēstuli, kurā bez pamatojuma tiek pieprasīts segt NĪN parādus, neņemot vērā to, ka tie jāsedz pašvaldībai.

"Man konti ir noslēgti, esam ar bērniem samaksājuši NĪN, un palikusi vien astīte, kas vēl jāmaksā. Bet tad man atkal jāmeklē līdzekļi, lai es varu vērsties tiesā, kas arī noteikti būs jādara," pauda Leiškalne, piebilstot, ka, visdrīzāk, pēc nākamās nedēļas turpinās savu protestu.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvā esošā informācija, Leiškalne pret Jūrmalas domes rīcību pie Rīgas pils protestēja no 2011.gada jūlija līdz septembrim. Viņa mēģināja pievērst uzmanību, viņasprāt, negodīgai Jūrmalas domes rīcībai. Kamēr uz viņas zemesgabala atrodas pašvaldības ēka, Leiškalne no tā nevar gūt ieņēmumus, savukārt pašvaldība zemes nomu nemaksā, bet vienlaikus pieprasa, lai sieviete sedz NĪN.

Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS) tolaik aģentūrai LETA skaidroja, ka ar Leiškalni notikušas vairākas sarunas. Pašvaldība piedāvājusi norēķināties ar sievieti par aptuveni 3000 kvadrātmetru platību, uz kuras atrodas ēka, un tai piesaistīto teritoriju, nekavējoties samaksājot visu summu, kas uzkrājusies kopš 2004.gada. Kopumā tie būtu vairāk nekā 20 000 latu.

Savukārt Leiškalne no šāda piedāvājuma kategoriski atteikusies un pieprasījusi, lai dome nomas maksu maksā par visu viņai piederošo zemesgabalu. Šādā gadījumā pašvaldībai būtu jāmaksā ap 60 000 latu. Jūrmalas domes juristi, izvērtējot situāciju, secināja, ka visas platības nomāšana būtu pašvaldības līdzekļu izšķērdēšana, tāpēc dome tam nav piekritusi.
Jūrmalniece toreiz protesta akciju pie Rīgas pils pārtrauca, jo izdevās panākt vienošanos ar vairākiem Jūrmalas domes deputātiem, ka viņi sasauks ārkārtas sēdi, kas tiks veltīta strīda risināšanai.