foto: Ekrānuzņēmums
Kudors: "Putins vēlas, lai Rietumi oficiāli  atļauj Krievijai kontrolēt kaimiņvalstis"
Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors: "Putina mērķis ir izkļūt no starptautiskās izolācijas un padarīt Krieviju par globālu varas centru".
Viedokļi
2018. gada 21. marts, 14:02

Kudors: "Putins vēlas, lai Rietumi oficiāli atļauj Krievijai kontrolēt kaimiņvalstis"

RīgaTV 24

"Pēc kara uzsākšanas Ukrainas austrumos Krievija nonāca daļējā izolācijā, kurā Putins noveda pats sevi un līdz ar to arī valsti. No šīs daļējās izolācijas bija nepieciešamas kaut kādas iziešanas stratēģijas, un viens no šādiem soļiem bija karš Sīrijā, kur Putinam ir iespēja aicināt citas iesaistītās puses uz sarunām," Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors apgalvoja RīgaTV 24 raidījumā "Apkārt pasaulei: fakti un analīze", diskutējot par Krievijas ārpolitikas stratēģiju un mērķiem.

Kudors skaidroja, ka citām karojošajām valstīm nebija citas izvēles, kā vien piedalīties sarunās ar Krieviju. "Ja jūs karojat un tur ir gan ASV, gan citu valstu pārstāvji, tad, lai, vienkārši runājot, jūs neapšautu viens otru kara laikā, ir nepieciešamas sarunas. Šis Krievijai izdevās tādā augstākā stratēģiskā līmenī," sacīja eksperts.

foto: Ekrānuzņēmums
Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors: "Putina mērķis ir izkļūt no starptautiskās izolācijas un padarīt Krieviju par globālu varas centru".

Kudors uzskata, ka Putina mērķis ir izkļūt no šīs izolācijas un padarīt Krieviju par globālu varas centru, kas spēj kontrolēt kaimiņvalstis: "Vladimirs Putins vēlas, lai ar viņu runātu kā ar līdzvērtīgu spēlētāju un Krieviju - kā globālu varas centru. Putins sagaida no Rietumiem to, ka viņi atļaus oficiāli Krievijai kontrolēt kaimiņvalstis – nevis vienkārši ietekmēt, bet kontrolēt. Tā ir Kremļa izpratne par multipolāru pasauli."

Komentējot Krievijas stratēģiju nākotnē, Kudors norādīja, ka iespējamas vēl citas provokācijas, tomēr dalība NATO Latviju aizsargā. "Mums ir paveicies, un 1995. gada lēmums Latvijai iestāties Eiropas Savienībā un NATO bija pareizs. Kad Krievijas militārie stratēģi zīmē savu aizsardzības līniju, paldies Dievam, Baltija paliek ārpusē. Problēmas un satraukums var būt par visām pārējām bijušajām Padomju Savienības republikām," raidījumā sacīja Kudors.