foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Latvietis Andris, kurš "dāvināja 500 eiro par brīvu", ar skandālu paziņo, ka vairs negrib vergot, tāpēc emigrē
"Jo vairāk mēs aizbrauksim, jo jums mazāk būs no kā zagt [...]" sašutumā vēršoties pie Saeimas deputātiem raksta Andris. Tikmēr Valsts ieņēmumu dienestam viņš iesaka atslābt - nauda, ko sūtīšot uz Latviju netiks skaitīta caur Latvijas kontiem.
Sabiedrība
2018. gada 16. marts, 06:18

Latvietis Andris, kurš "dāvināja 500 eiro par brīvu", ar skandālu paziņo, ka vairs negrib vergot, tāpēc emigrē

Jauns.lv

Ievērojamu uzmanību internetā šonedēļ izpelnījies kāds Andris Morics, kurš sociālajos tīklos ar ļoti skaudru atvadu vēstuli pavēstījis, ka pamet Latviju uz visiem laikiem. Kā iemeslus Andris min nevēlēšanos "vergot" un valstsvīru negodprātību. Jāpiebilst, ka internetā viņa vārds uzmanību izpelnījies jau iepriekš, turklāt saistībā ar savādiem piedāvājumiem "bez maksas" dāvināt lielas naudas summas Latvijas iedzīvotājiem.

"Facebook" ieraksts, kurā Andris Morics paziņo par aizbraukšanu, trešdienas vakarā izraisīja vētru sociālajā tīklā. Starp vairāk nekā 1000 komentāriem netrūkst ne kritikas, ne arī laba vēlējumu. 

Tiek arī atkārtoti apgalvots un apspriests tas, cik slikta esot dzīve Latvijā, taču šādam skatījumam oponentu netrūkst – vairāki sociālo tīklu lietotāji asi kritizē ieraksta autora viedokli un izvēlēto valodu.

"Uzņēmējs Andris katram dāvina 500 eiro"

Taču domājams, ka interesantākais vēstījums internetā, kurā parādījies Andra Morics, ir saistīts ar kādu no tā dēvētajiem "viltus ziņu/klikšķu biznesa" portāliem.

Kādā no publikācijām stāstīts par veiksmīgo un bagāto uzņēmēju Andri, kurš naudas dēļ ir "zaudējis laimi". Paša sapelnītā bagātība viņam tik ļoti apnikusi, ka viņš izlēmis dāvāt katram Latvijas iedzīvotājam pa 500 eiro.

foto: Ekrānuzņēmums
Tā dēvētajos viltus ziņu medijos pirms kāda laika ievietota publikācija. Zem musinošā virsraksta redzama Andra Morica fotogrāfija.

Tos, kuri netic, raksta autors aicina "klikšķināt un lasīt tālāk", taču vienīgais šādu publikāciju mērķis ir ar skaļiem virsrakstiem pievilināt lasītājus, lai tādā veidā nopelnītu naudu no rakstos izvietotajām reklāmām. 

Fotogrāfijā, kura izmantota vēstījuma ilustrēšanai, ir redzams Andris Morics.

Latvijā iedzīvotāju skaits joprojām sarūk

Nav noslēpums, ka Latvijas finanšu un pārvaldes krīzes gados (2008.-2010.) valsti pameta liels skaits iedzīvotāju.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka kopš 2009. gada ekonomiskās krīzes dēļ no Latvijas emigrējuši krietni vairāk nekā 200 tūkstoši iedzīvotāju.

Lielākais no Latvijas izbraukušo cilvēku skaits bija vērojams 2010. gadā, kad Latviju pameta 39 651 persona.

Lai gan turpmākos gadus bija vērojama lejupslīde, 2014. gadā sasniedzot vien 19 017 valsti pametušas personas, 2015. gadā skaits atkal palielinājies, sasniedzot 20 119 cilvēkus.

Saskaņā ar jaunākajiem Centrālās statistikas pārvaldes datiem (2018. gads) iedzīvotāju skaits Latvijā krītas. Šobrīd skaits sasniedz ap 1,93 miljoniem, taču vēl 2017. gada sākumā tas bija 1,95 miljoni.

Tēmas