foto: Reuters/Scanpix/LETA
Latvija nosoda ķīmisko ieroču lietošanu uzrbukumā Solsberi
Nervus paralizējošās vielas pēdas atrastas itāļu restorānā "Zizzi" un krogā "The Mill", kurus Skripaļs un viņa meita apmeklēja 4.martā.
Politika
2018. gada 13. marts, 16:56

Latvija nosoda ķīmisko ieroču lietošanu uzrbukumā Solsberi

LETA

Ārlietu ministrija (ĀM) kategoriski nosoda 4.martā Solsberi, Lielbritānijā, īstenoto ķīmisko ieroču lietošanu, informēja ĀM.

Nervu indes izmantošana šajā gadījumā ir uzskatāma par ķīmisko ieroču uzbrukumu, kas ir smags starptautisko normu un tiesību, tostarp Konvencijas par ķīmisko ieroču izstrādes, izgatavošanas, uzkrāšanas un pielietošanas aizliegumu un ķīmisko ieroču iznīcināšanu jeb Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijas pārkāpums, akcentē ministrijā.

foto: Reuters/Scanpix/LETA
Nervus paralizējošās vielas pēdas atrastas itāļu restorānā "Zizzi" un krogā "The Mill", kurus Skripaļs un viņa meita apmeklēja 4.martā.

"Latvija ir gatava sniegt saviem sabiedrotajiem nepieciešamo atbalstu un strādāt pie tā, lai Eiropas Savienība (ES) un NATO vienotos par kopīgu rīcību šajā lietā. Tiem, kas plānoja un īstenoja uzbrukumu NATO valsts teritorijā, ir jāsaņem adekvāta un stingra atbilde. Latvija atbalsta Lielbritānijas centienus notikušā nozieguma apstākļu izmeklēšanā," paust ĀM paziņojumā.

Solsberi policija pie restorāna, kuru slēdza pēc krievu spiega saindēšanās

Aculiecinieks, kurš izsauca ātro palīdzību, grafiski aprakstīja bijušā Krievijas spiega Sergeja Skripaļa saindēšanos. Lielbritānijas policija paziņoja, ka divi cilvēki: 66 ...

gallery icon

Šis gadījums apliecina nepieciešamību stiprināt Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijas ieviešanu, lai nepieļautu ķīmisko ieroču izmantošanu, norāda Ārlietu ministrijas pārstāvji.

Ministrijā atgādina, ka 12.martā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) pēc Lielbritānijas premjerministres Terēzes Mejas runas parlamentā nekavējoties pauda atbalstu Latvijas sabiedrotajai valstij Lielbritānijai, uzsverot, ka nervu indes lietošana pret Sergeju un Jūliju Skripaļiem ir skaidrs starptautisko tiesību pārkāpums un ka Krievijai ir jāsniedz ātri un izsmeļoši paskaidrojumi, aicinādams ES un NATO vienoties par iedarbīgu atbildi šādai noziedzīgai rīcībai.

Karavīri aizvāc automašīnas, kas atradās krievu spiega indēšanas vietā

Automašīnas, kuras, iespējams, nonāca saskarē ar nervus paralizējošajām vielām, ko izmantoja uzrbukumā Krievijas spiegam, tika aizvāktas no Solsberi policijas stāvlaukuma.

gallery icon

ĀM norāda, ka izmeklēšanas gaitā atklājās, ka pret Skripaļiem veikts uzbrukums, izmantojot centrālo nervu sistēmu paralizējošu indi "Novičok". Lielbritānijas premjerministre Meja, ziņojot parlamentam, secināja, ka pastāv divas iespējas: vai nu tā ir Krievijas tieša darbība pret Lielbritāniju, vai arī Krievijas valdība ir zaudējusi kontroli pār šo potenciāli katastrofālo nervu indi, un tā nonākusi citu rokās. Britu valdība, izsaucot Krievijas vēstnieku uz Lielbritānijas ĀM, ir pieprasījusi Krievijai šodienas laikā sniegt skaidrojumu par to, kura no divām iespējām ir īstenojusies, norāda ĀM.

Kā ziņots, Skripaļs, kurš Krievijā 2006.gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts, un viņa meita Jūlija 4.martā bez samaņas tika atrasti uz parka soliņa Solsberi. Viņi joprojām atrodas kritiskā stāvoklī slimnīcā.

Slimnīca, kurā kritiskā stāvoklī nogādāts bijušais spiegs no Krievijas

Slimnīca, kurā kritiskā stāvoklī nogādāts bijušais spiegs no Krievijas

gallery icon

Meja devusi Krievijai laiku līdz otrdienas vakaram izskaidrot viņu saindēšanu. Premjere paziņoja, ka Lielbritānija izskatīs Maskavas atbildi, pirms lemt, kā rīkoties tālāk, "taču ja nebūs ticamas atbildes, mēs uzskatīsim, ka šī rīcība ir pielīdzināma nelikumīgai spēka pielietošanai no Krievijas valsts puses pret Apvienoto Karalisti".