foto: Zane Bitere/LETA
Pabriks: "Vēlēšanu rezultāti Itālijā ir negatīvs signāls Baltijai"
Provizoriskie vēlēšanu rezultāti Itālijā ar bažām liek raudzīties uz koalīcijas veidošanas procesu, sacīja Pabriks.
Viedokļi
2018. gada 6. marts, 15:52

Pabriks: "Vēlēšanu rezultāti Itālijā ir negatīvs signāls Baltijai"

LETA

Parlamenta vēlēšanu rezultāti Itālijā nevieš cerības Eiropas Savienībai (ES) un ir negatīvs signāls Baltijai, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (V).

Kā informēja deputāta palīdze Inga Tauriņa, Pabriks ir pārliecināts, ka vēlēšanas Itālijā ir kārtējais piemērs tam, kā populisti un eiroskeptiķi ir guvuši ļoti lielu sabiedrības atbalstu, jo līdzšinējās valdības nav spējušas sniegt sabiedrībai pieņemamus risinājumus valstī pastāvošajām problēmām.

"Atšķirīgie uzskati par ES lomu Itālijas iekšējo problēmu risināšanā, visticamāk vājinās ES kopumā, turklāt nav arī skaidrs, kāda būs Itālijas turpmākā pozīcija attiecībā uz ekonomiskajām sankcijām pret Krieviju, kas nenoliedzami ir negatīvs signāls Baltijas reģionam," skaidroja deputāts.

Provizoriskie vēlēšanu rezultāti Itālijā ar bažām liek raudzīties uz koalīcijas veidošanas procesu, sacīja Pabriks, jo sarunas būs ilgas un sarežģītas. Pēc politiķa domām, sociāldemokrātiskajiem un konservatīvajiem spēkiem bijušā premjerministra Silvio Berluskoni paspārnē nepietika tādu argumentu un pārliecināšanas spēju kā Austrijas kancleram Sebastianam Kurcam, lai sabiedrību noskaņotu par labu sev.

"Viens no galvenajiem Itālijas priekšvēlēšanu aģitācijas tematiem bija bēgļu krīze un ES politika šajā jautājumā. Fakts, ka no Romas uz valsts dienvidiem visos vēlēšanu apgabalos uzvarējusi "Piecu zvaigžņu kustība", liecina, ka bēgļu krīze ne tuvu nav atrisināta, lai arī ir šķietami pieklususi. Tas vēlreiz apliecina, ka arī ES ir jāīsteno aktīvāka ārpolitika patvēruma meklētāju izcelsmes valstīs," ir pārliecināts eiroparlamentārietis.

Vēlēšanu rezultāti savā ziņā ir sākums iekšējai Itālijas sašķeltībai, pieļāva deputāts, norādot, ka nevar izslēgt tālāku domstarpību padziļināšanos starp valsts dienvidiem un ziemeļiem, kas var negatīvi ietekmēt ES kopumā, jo Itālija ir viena no vadošajām ES ekonomikām. "Brīdī, kad Itālija ieņems opozicionāra lomu ES, kopienas ideja būs apdraudēta. Jau tagad ir skaidrs, ka sarunas par nākamā ES budžeta sastādīšanu būs smagas," piebilda Pabriks.

Kā ziņots, Itālijā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās vislielāko balsu skaitu saņēmusi Berluskoni pārstāvētā konservatīvo partiju koalīcija, tomēr tai nav izdevies izcīnīt absolūto vairākumu, liecina pirmdien publicētie provizoriskie rezultāti, kas iegūti pēc daļas biļetenu saskaitīšanas.

Konservatīvo koalīcija ieguvusi apmēram 37% balsu.

Otro vietu ieguvusi populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S) saņēmusi apmēram 31% balsu, savukārt kreisi centrisko partiju koalīcija ar šobrīd valdošo Demokrātisko partiju (PD) priekšgalā ierindojusies trešajā vietā, saņemot 23% balsu.

Silvio Berluskoni novēršas no kailas "Femen" aktīvistes

"Femen" aktīviste Milānā atkailināja krūtis brīdī, kad Silvio Berluskoni ieradās vēlēšanu iecirknī, lai nodotu savu balsi parlamenta vēlēšanās.

gallery icon

Konservatīvo nometnē lielāku atbalstu guvusi pret imigrāciju noskaņotā Ziemeļu līga, kas saņēmusi apmēram 18% balsu, nevis Berluskoni vadītā centriski labējā partija "Forza Italia" ("Uz priekšu, Itālija!"), kas ieguvusi apmēram 14% balsu.