Valmieras cietumā ieslodzītie taisa mākslu pat no kafijas un makaroniem. FOTO
Valmierā Mākslas dienu ietvaros atklāta Valmieras cietuma ieslodzīto mākslas darbu izstāde. Darbi veidoti arī no visnotaļ neierastiem materiāliem, piemēram, makaroniem un kafijas.
Kultūra
2016. gada 4. aprīlis, 05:49

Valmieras cietumā ieslodzītie taisa mākslu pat no kafijas un makaroniem. FOTO

Jauns.lv

Valmieras Tūrisma informācijas centrā līdz 28. aprīlim skatāma Valmieras cietumā ieslodzīto darbu izstāde, kurā apskatāmi viņu veidotie koka trauki, pastkastītes no koka un metāla, kā arī citi darbi, kas veidoti no makaroniem un kafijas.

Jau otro gadu Valmierā notiekošajā Mākslas mēnesī tiek realizēta radošā partnerība ar Valmieras cietumu – izstāde, kurā apskatāma Valmieras cietuma iemītnieku darbi.

„Valmieras cietuma iemītniekiem - darbu autoriem šis ir ļoti svarīgs brīdis, jo daudzi ko šādu dara pirmo reizi, apgūstot dažādākos mākslinieciskās izpausmes veidus arī pašmācības ceļā. Katram darbam ir savs stāsts un unikalitāte, tie veidoti domājot par Mākslas dienu 2016 vēstījumu „Garšas palete”. Radošais process nemaz nav tik viegls. Var secināt, ka skolotājs vai radošo procesu koordinators ir svarīga atbalsta persona, īpaši brīdī, kad sākotnējais entuziasms un apņemšanās zūd. Svarīga ir motivēšana, iedrošināšana un savstarpēja sadarbība, lai process neapstātos, tad arī viss izdodas,” norāda Valmieras cietuma resocializācijas daļas vecākā inspektore Inese Ozola - Bondare.

Izstādē apskatāmi Valmieras cietuma iemītnieku veidoti koka trauki, pastkastītes no koka un metāla, kā arī citi darbi, piemēram, gleznas, kas veidotas no makaroniem un kafijas.

„Apmeklētāji, kuri dosies uz izstādi, varēs redzēt arī Valmieras cietuma iemītnieku radītus lielākus un mazākus kuģus, ko nu jau varētu dēvēt par Valmieras cietuma radošo atpazīšanas zīmi – ar to iespaidīgumu un rūpīgo izstrādi Valmieras cietums ir pamanīts,” stāsta Ozola - Bondare.

Ieslodzītie mākslas darbus veidojuši sadarbībā ar Rīgas Valsts tehnikuma galdnieku grupas pasniedzēju Jāni Daļecki un Valmieras cietuma darbiniekiem Inesi Ozolu -Bondari, Arkādiju Karavājevu un Laimu Apsīti.

Izstādes apmeklējums bez maksas.

Jāteic, ka šī nav pirmais mākslas projekts, kurā savus darbus izstāda ieslodzītie. Olaines Vēstures un mākslas muzejā bijusi skatāma izstāde – Latvijas cietumos ieslodzīto mākslas darbu skate. Tajā tika izstādīti Brasas, Vecumnieku, Šķirotavas, Rīgas Centrālcietuma, Daugavgrīvas, Iļģuciema, Jēkabpils un citos Latvijas ieslodzīto darbi. Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas audzēkņi – topošie mākslinieki mākslas darbos savulaik pārvērta Iļģuciema sieviešu cietumā ieslodzīto vēstules vizuālās mākslas darbos. Savukārt Daugavpils Daugavgrīvas cietumā uz mūža notiesātie apgleznoja vecus mūzikas instrumentus.

       

Kasjauns.lv/Foto: Valmieras pilsetas pašvaldība, Olaines Vēstures un mākslas muzejs, publicitātes foto