Ziedoņa kapavietā - ozolkoka kāpnes un dzirnakmens. FOTO
Nesen aizritēja trīs gadi, kopš mūžībā aizgāja izcilais dzejnieks Imants Ziedonis.
Kultūra
2016. gada 4. aprīlis, 07:12

Ziedoņa kapavietā - ozolkoka kāpnes un dzirnakmens. FOTO

Jauns.lv

Nesen aizritēja trīs gadi, kopš mūžībā aizgāja izcilais dzejnieks Imants Ziedonis. „Ikdiena joprojām ir smaga,” neslēpj viņa dzīvesbiedre Ausma Kantāne-Ziedone.

Ausma atzīst, ka līdz galam dzīvesbiedra zaudējumu laiks nav dziedējis un aizvien viņu pārņem smeldzīgas izjūtas, apzinoties, ka istabā vairs neatskanēs Imanta dziedāšana un soļi. Joprojām Ausma garīgi izjūt spēcīgu saikni ar Imantu, neraugoties uz to, ka kopš aiziešanas vīrs viņu sapnī vēl ne reizes nav apciemojis.

Siltas un mīļas sajūtas Ausmu apņem ik reizi, kad viņu apciemo Imanta dēls dzejnieks Rimants Ziedonis, ar ko aktrise uztur ciešu kontaktu. „Grēks būtu sūkstīties, ka esmu galīgi viena. Tā jau nav. Man ir draudzenes, arī Rimants mani ik pa laikam aprauga. Kad ārstējos no gripas, Rimantiņš ar savu sievu pie manis pat uz slimnīcu bija atbraucis,” atklāj Ausma.

Šajos trīs gados Imanta atdusas vieta Ragaciema kapos ir iekārtota mākslinieciski. Pieminekļa vietā slejas cēls dzirnakmens, kas uz Ragaciemu ceļu mērojis no dzejnieka vasaras mājas Dzirnakmeņi Murjāņos, kur tagad iekārtots Imanta Ziedoņa muzejs. Savukārt kapavietu klāj slīpēta granīta plāksne, kurā iegravēts dzejnieka paraksts, kas tapa uz Ziedoņa 50. jubilejas ielūgumiem.

Uz kalniņu, kurā mūža mājas radis izcilais dzejnieks, ved masīvas ozolkoka kāpnes, kas atgādina par Imanta rūpēm par Latvijas dižkokiem. „Manuprāt, Imantiņa kapa kalniņš ir ļoti skaisti iekārtots,” teic dzejnieka atraitne, kura regulāri mēro ceļu uz Ragaciemu, lai domās pabūtu tuvumā savam un savas tautas Ziedonim.


Inta Mengiša, žurnāls “Kas Jauns” / Foto: Inta Mengiša, Rojs Maizītis, no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva