Reģionu ārsti varētu zaudēt darbu; atlaišana vissmagāk skartu Jēkabpils slimnīcu
Latvijas Slimnīcu biedrība brīdina, ka reģionos ārsti varētu palikt bez darba.
Sabiedrība
2016. gada 5. aprīlis, 08:16

Reģionu ārsti varētu zaudēt darbu; atlaišana vissmagāk skartu Jēkabpils slimnīcu

Jauns.lv

Pastāv iespēja, ka saistībā ar finansējuma samazināšanos reģionu slimnīcām, nāksies atlaist ārstus un vissmagāk varētu ciest Jēkabpils slimnīca, intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Jevgenijs Kalējs.

Viņš uzsvēra, ka kopējais finansējums veselības aprūpei ir šausmīgi niecīgs un pastāv iespēja, ka reģionos nāksies atlaist ārstus. "Vissmagāk finansējuma ziņā cieš Jēkabpils slimnīca. Tas nozīmēs pacientu skaita samazināšanos, kas tiks izmeklēti šajā slimnīcā. Tas var atsaukties arī uz personāla [skaitu]," teica Kalējs.

Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs atklāja, ka Jēkabpils slimnīcai paredzamais finansējuma samazinājums ir 200 tūkstošu eiro apmērā.

Latvijas reģionu slimnīcas ir saņēmuši jaunos 2016.gada līgumus, par ambulatoro pakalpojumu sniegšanu Latvijas reģionu iedzīvotājiem. Līgumos ir ievērojams finansējuma samazinājums, salīdzinot ar 2015.gadu, kas nozīmē būtisku apgrūtinājumu reģionu iedzīvotākiem saņemt ambulatoros pakalpojumus un palielinās rindas uz šo pieejamību.

Intervija ar Jevgeniju Kalēju (05.04.16):

Nacionālais veselības dienests (NVD) iepriekš skaidroja, ka kopējais šim gadam plānotais valsts finansējums ambulatoro pakalpojumu nodrošināšanai, salīdzinot ar iepriekšējam gadam plānoto summu, nav samazināts. Turklāt 50 % no kopējā slimnīcu skaita jau ir parakstījušas līgumu ar NVD par valsts apmaksātu ambulatoro pakalpojumu sniegšanu.

NVD uzsver, ka vairākām reģionālajām slimnīcām šogad piedāvātajos līgumos ir plānots mazāks finansējums ambulatoro pakalpojumu nodrošināšanai nekā pērn. Samazinājums ir saistīts ar to, ka 2015.gadā šajās ārstniecības iestādes nav sniegts viss plānotais pakalpojumu apjoms katrā no pakalpojumu veidiem.

NVD vērš uzmanību, ka nav pieļaujams, ka slimnīcu neefektīvas līdzekļu administrēšanas dēļ pacientiem tiek liegta iespēja saņemt gadam plānoto ambulatoro pakalpojumu apjomu. Tāpēc ir būtiski, ka visas, nevis tikai atsevišķas, slimnīcas ņem vērā nepieciešamību katrā pakalpojumu veidā nodrošināt pacientiem visu plānoto pakalpojumu apjomu.

Sniegto pakalpojumu apjoms iepriekšējā gadā ir būtisks rādītājs, kas ik gadu tiek ņemts vērā, plānojot līguma summu nākamajam gadam, līdz ar to iepriekšējā gadā neapgūtie līdzekļi tiek novirzīti pakalpojumiem atbilstoši Ministru kabineta Noteikumos Nr.1529* noteiktajām prioritātēm.

Ņemot vērā, ka onkoloģijas pacienti valstī ir prioritāte un lielākā pacientu plūsma onkoloģijas pakalpojumu saņemšanai ir universitāšu slimnīcās , šogad lielāks finansējums piešķirts ambulatoro diagnostisko izmeklējumu nodrošināšanai onkoloģijas pacientiem Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā un Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, uzsver NVD.


BNS/Foto: Ieva Lūka/LETA