foto: Evija Trifanova/LETA
Deputāts Latkovskis atklāj, kas vēlējies panākt bankas likvidatoru visvarenību
Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis („Vienotība”) par ZZS un Nacionālās apvienības tandēmu bankas likvidatoru varenības nostiprināšanā: „Interesanti. Ļoti interesanti.”
Politika
2018. gada 27. februāris, 06:41

Deputāts Latkovskis atklāj, kas vēlējies panākt bankas likvidatoru visvarenību

Jauns.lv

Vēl pirms uzzināt, ka "ABLV Bank" lems par pašlikvidēšanos, kas nozīmē, ka bankas likvidatoru tiesīgi izvēlēties paši akcionāri, Saeimas deputāts Ainars Latkovskis („Vienotība”) ietvītojis, ka 2013. gadā divu dažādu Saeimas frakciju deputāti panāca, lai administratoru pretendentu loks, no kura tiktu izvēlēts arī "ABLV Bank" likvidators, ja vien ne pirmdienas vakarā bankas pieņemtais lēmums, tiktu samazināts.

Tolaik Saeimā, izskatot grozījumus Kredītiestāžu likumā, tika rosināts, ka par kredītiestādes maksātnespējas administratoru var kļūt arī zvērinātu advokātu komercsabiedrība, kura tad par administratoru pilnvaro būt fizisku personu. Tomēr pēc ZZS deputāta Ulda Auguļa un Nacionālās apvienības deputāta Imanta Parādnieka uzstājības no likuma tika svītrots, ka par administratoru var kļūt arī advokātu komercsabiedrība un noteikts, ka par tādu var būt tikai fiziska persona, kura ieguvusi maksātnespējas administratora sertifikātu:

Līdz ar to maksātnespējas administrators it kā iegūst nekontrolējamu vienpersonisku varenību par saviem lēmumiem.

Pašreizējie likumi paredz, ka "ABLV" bankas maksātnespējas administratora amats būtu bijis ļoti ienesīgs, tomēr bankas vadībai nolemjot veikt pašlikvidāciju, akcionāri balsojumā paši var izvēlēties likvidatoru.

Aģentūras LETA rīcībā esoša neoficiāla informācija liecina, ka bankai varētu būt trīs likvidatori, no kuriem viens varētu būt zvērinātu advokātu biroja "Kristaps Andersons un partneri" advokāts Elvijs Vēbers. Viņa vārds atrodams arī Maksātnespējas procesa administratoru reģistrā.

Tomēr, kā runāja aizkulisēs, cīņa par to, kurš būs šis likvidators, jau bija sākusies - tā kā bankas likvidators saņem procentus no piedzītajiem līdzekļiem, tad viņš jau dažās stundās var kļūt stāvus bagāts.

Spilgtas ainas: no "Aizkraukles bankas" ziedu laikiem līdz "ABLV " norietam

No "Aizkraukles bankas" līdz kraham. Spilgtas ainas no "ABLV Bank" ziedu laikiem.

gallery icon