foto: LETA
Čekas maisi jāatver tūlīt, uzskata trešdaļa iedzīvotāju
Pētījums: Trešdaļa iedzīvotāju atbalsta nekavējošu "čekas maisu" publiskošanu.
Sabiedrība
2018. gada 19. februāris, 21:49

Čekas maisi jāatver tūlīt, uzskata trešdaļa iedzīvotāju

Jauns.lv/LETA

Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka tā dēvētie "čekas maisi" būtu sabiedrībai jāatklāj nekavējoties, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati.

Janvārī veiktajā aptaujā iedzīvotājiem tika lūgts atbildēt, kā viņu ieskatā būtu nepieciešams rīkoties ar Satversmes aizsardzības biroja (SAB) rīcībā esošajiem VDK dokumentiem, kas ietver arī tā saucamos "čekas maisus" jeb VDK aģentu kartotēku un viņu ziņojumus.

Trešdaļa jeb 34,3% aptaujāto norādīja, ka dokumenti sabiedrībai ir jāatklāj nekavējoties. Vēl 27,1% respondentu atzina, ka dokumenti sabiedrībai būtu jāatklāj, taču tas būtu jādara kopā ar zinātniskiem skaidrojumiem.

Aptuveni katrs septītais jeb 13,3% iedzīvotāju pauda pretēju viedokli, norādot, ka dokumenti sabiedrībai nav jāatklāj un tie jāturpina slēpt. Savukārt aptuveni katram ceturtajam (22,4%) nebija konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Salīdzinot ar analoģiskas aptaujas, kas veikta 2016.gada septembrī, rezultātiem, šogad par sešiem procentpunktiem pieaudzis to iedzīvotāju īpatsvars, kas pārliecināti, ka "čekas maisi" jāpublisko nekavējoties. Ppar septiņiem procentpunktiem saruka to iedzīvotāju īpatsvars, kas atbalsta dokumentu publiskošanu kopā ar zinātniskiem skaidrojumiem. Savukārt par pieciem procentpunktiem sarucis to iedzīvotāju īpatsvars, kas pārliecināti, ka dokumentus nepieciešams turpināt slēpt. Vienlaikus par sešiem procentpunktiem pieaudzis to iedzīvotāju īpatsvars, kuriem nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.