foto: Zane Bitere/LETA
Ugunsgrēks "Gaiļezerā": aculieciniece stāsta, ka dūmu detektoru signāls nav bijis dzirdams
Lai arī telpas piedūmotas, dūmu detektoru signāli neesot bijuši dzirdami, apgalvo aculieciniece.
Sabiedrība
2018. gada 20. februāris, 06:11

Ugunsgrēks "Gaiļezerā": aculieciniece stāsta, ka dūmu detektoru signāls nav bijis dzirdams

Jauns.lv

Neilgi pēc 3. februārī notikušās degšanas “Gaiļezerā”, kāda aculieciniece, kura tonakt atradusies piedūmotajās telpās, portālam Jauns.lv stāsta, ka tobrīd nav bijis dzirdams dūmu detektoru trauksmes signāls.

Jau ziņots, ka naktī uz 3. februāri, ap pulksten 00.16 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma izsaukumu uz Hipokrāta ielu Rīgā, kur Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā “Gaiļezers” dedzis intensīvās terapijas klīnikas pagrabstāvs.

Lokāla ugunsgrēka dēļ tika izziņota evakuācijas trauksme.

Notikuma vietā operatīvi ieradās gan VUGD, gan arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vienības.

Ugunsgrēks tika operatīvi novērsts, savukārt stacionāra darbība atjaunota. Pacienti nebija cietuši.

Taču kāda aculieciniece, kura incidenta brīdī atradās konkrētajā, dūmu piepildītajā telpā, izstāstīja, ka, par spīti sadūmojumam, neesot bijis dzirdams signāls no dūmu detektoriem.

Rezultātā gan viņai, gan arī citiem cilvēkiem iestājies apjukums – kādu laiku nav bijis skaidrs, kas īsti notiek un kā rīkoties.

Nostrādājusi trauksmes un signalizācijas sistēma

Lai noskaidrotu, vai ugunsgrēka laikā tikt tiešām varētu būt radusies problēma ar dūmu detektoriem, sākumā vērsāmies pie VUGD.

“Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka ēkas pagrabā deg mēbeles 6m2 platībā. Pulksten 3.28 ugunsgrēks tika likvidēts. Par dūmu detektoriem aicinām jautāt konkrētās ēkas apsaimniekotājiem, taču norādām, ka ēkā bija nostrādājusi automātiskā ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēma,” komentē VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas priekšnieces pienākumu izpildītāja Inta Palkavniece.

Jāpiebilst, ka iepriekš pieminētās sistēmas funkcija gan ir paziņot par ugunsnelaimi pašiem ugunsdzēsējiem, nevis telpās esošajiem.

“Gaiļezera” dūmu detektori darbojoties bez skaņas

Skaidrību par dūmu detektoriem viesa slimnīcas Preses sekretāre Aija Lietiņa.

Kā izrādās, “Gaiļezerā” esošie dūmu detektori trauksmes gadījumā nemaz neizdod skaņu – tie nosūta signālu vien slimnīcas tehniskajam darbiniekam.

“Jāpaskaidro, ka paši dūmu detektori neizdod skaņas signālu – tie piedūmojuma gadījumā raida ziņu uz vadības centru, kas arī šajā gadījumā notika. Šo ziņu saņem tehniskais darbinieks, kas rīkojas atbilstoši rīcības plānam ugunsgrēka gadījumā un konkrētajai situācijai, vispirms noskaidrojot detektoru reaģēšanas cēloni un vajadzības gadījumā izziņojot evakuācijas trauksmi. Šajā gadījumā ugunsgrēks notika vienā telpā stacionāra „Gaiļezers” pagrabstāvā, un VUGD darbinieki, operatīvi ierodoties, paziņoja, ka visa stacionāra evakuācija nav nepieciešama. Tika evakuēts ārstniecības personāls un pacienti tikai no Intensīvās terapijas klīnikas, zem kuras pagrabā notika ugunsgrēks,” paskaidroja slimnīcas pārstāve.

Ugunsgrēka iemesli vēl neskaidri

Pēc ugunsgrēka bija radušies funkcionāli bojājumi elektroinstalācijā, tāpēc septiņi pacienti no Intensīvās terapijas klīnikas tika pārvesti uz stacionāra "Gaiļezers" Toksikoloģijas un sepses klīniku, kur iespējams nodrošināt līdzvērtīgu aprūpi.

Elektroinstalācijas bojājumi, kas radās ugunsgrēka laikā, tika novērsti jau dienā pēc ugunsgrēka.

Pēc pāris dienām darbu ierastajā režīmā atsāka arī Intensīvās terapijas klīnika.