Padrūms skats Āgenskalnā – pilna miskaste ar literatūras klasiku. FOTO
Šī miskaste Āgenskalnā, iespējams, konkurē ar daža laba personīgo bibliotēku.
Sabiedrība
2016. gada 7. aprīlis, 06:13

Padrūms skats Āgenskalnā – pilna miskaste ar literatūras klasiku. FOTO

Jauns.lv

Skumju un nosodāmu skatu piefiksējusi rīdziniece Renāte. Sieviete sociālajā tīklā „Facebook” dalījusies ar foto no Āgenskalna, kurā redzama ar grāmatām pāri malām piebāzts atkritumu konteiners.

Komentētāji sociālajā tīklā urnā jau pamanījuši vairākus klasiķus, tostarp Čārlza Dikensa darbus.

Pavasara tīrīšana?

Skats fiksēts Grīna bulvārī pie Uzvaras parka robežas. Foto autore gan teic, ka nekas nosodāms, viņasprāt, šajā ainā neesot – vienkārši cilvēku prioritāšu maiņa pavasara tīrīšanas laikā. Turklāt zinātāji jau pamanījušies no bagātīgā literatūras kalna izķeksēt ko sev noderīgu.

"Mūsdienās tas ir tikai papīrs un kartons. Gan to pārstrādās papīra virtuves dvielī,” savās domās dalās komentētājs Kaspars. Citi acīgie lietotāji grāmatu kaudzē saskatījuši arī Regīnu Ezeru un vācu izcelsmes rakstnieka Tomasa Manna darbus.

Nederīgo literatūru var atdot bibliotēkām

Šis gan nav vienīgais veids, kā tikt vaļā no vecām grāmatām un pavisam noteikti ne tas labākais. Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA „ZAAO” speciāliste Zane Leimane informē, ka par vecu grāmatu nodošanu var interesēties tuvākajā bibliotekā. Grāmatu sējumi var būt saistoši pašai bibliotēkai, vai arī tajā var būt speciāls galds lasītājiem, kuri ar grāmatām tādējādi var mainīties. „Šāda iespēja ir Valmieras integrētajā bibliotekā. Cēsīs, piemēram, pie autoostas ir publiska grāmatu nojume, kurā var ņemt grāmatas un arī atstāt tās citiem lasīšanai. Iespējas nodot nevajadzīgās grāmatas gan ir atkarīgas no katras pašvaldības,” skaidro uzņēmuma pārstāve.

Grāmatas pavisam noteikti nevajadzētu mest sadzīves atkritumu konteineros – tās ir pārstrādājamas, tāpēc, ja pieņemts lēmums par grāmatu vienkāršu izmešanu, tas jādara šķiroto atkritumu konteineros, lai no tām var izgatavot jaunu papīru un papīra izstrādājumus. Zināms, ka grāmatas labprāt iepērk arī labdarības veikali, piemēram, veikalu tīkls „Otrā elpa”.

Kasjauns.lv/Foto: Aculiecinieces foto

Tēmas