foto: Ieva Lūka/LETA
Aicina nevilcināties ar "oligarhu sarunu" publiskošanas likumprojekta izskatīšanu
Likumprojektā paredzēts, ka Ģenerālprokuratūra līdz 1.maijam nodrošina visu kriminālprocesa materiālu, to skaitā audioierakstu, digitalizēšanu un publiskošanu prokuratūras mājaslapā.
Politika
2018. gada 16. februāris, 11:58

Aicina nevilcināties ar "oligarhu sarunu" publiskošanas likumprojekta izskatīšanu

LETA

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) aicina Saeimas Juridisko komisiju nevilcināties ar "oligarhu sarunu" publiskošanas likumprojekta izskatīšanu, informēja LRA pārstāvis Valdis Verners.

Politiskais spēks aicina Juridiskās komisijas priekšsēdētāju Gaidi Bērziņu (VL-TB/LNNK) skaidrot, kāpēc komisijā joprojām netiek virzīts 1.februārī LRA iesniegtais likumprojekts, kā arī pieprasa to skatīt jau nākamajā Juridiskās komisijas sēdē.

LRA iesniegtais likumprojekts paredz tā dēvētās "oligarhu lietas" kriminālprocesam pievienoto audioierakstu daļēju publiskošanu, kas nodrošinās pieeju līdz šim neizskanējušai informācijai un ļaus cilvēkiem izdarīt secinājumus par konkrētiem personāžiem Latvijas politikā.

"Uzskatām, ka sabiedrībai ir visas tiesības iepazīties ar tām kriminālprocesā iekļautajām daļām, kas satur "oligarhu sarunu" ierakstus. Sarunu izvilkumi, kas līdz šim ir kļuvuši zināmi Latvijas iedzīvotājiem, neparāda pilnu ainu par to, cik aukstasinīgi un nelietīgi neliela, tolaik pie varas esoša cilvēku grupa dalījusi Latvijas valsti. Mēs prasām, lai sarunas tiktu digitalizētas un publiskotas (..) prokuratūras interneta mājaslapā līdz 2018.gada 1.maijam," skaidro LRA Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Juris Viļums.

"Diemžēl, izskatās, ka Saeimas Juridiskā komisija nevēlas virzīt šo likumprojektu, jo tas joprojām nav iekļauts komisijas darba kārtībā. Acīmredzot Juridiskā komisija nav ieinteresēta LRA likumprojekta nonākšanā Saeimā, kas liek domāt, ka oligarhu roka stiepjas līdz pat Saeimas komisijai un parlamentā daudzas lietas joprojām tiek "diriģētas" no ārpuses. Turklāt šis nav pirmais LRA iesniegtais likumprojekts, kas iegulst kādas komisijas priekšsēdētāja atvilktnē, taču mēs sekosim un turpināsim prasīt tā tālāku virzīšanu," akcentē Viļums.

Politiskajā spēkā uzsver, ka informācijas pieejamība ir būtiska, jo tā skar visas sabiedrības intereses, tai skaitā iedzīvotāju samaksāto nodokļu izlietojumu.

Kā ziņots, Saeima 1.februāfrī nodeva izskatīšanai komisijās LRA frakcijas deputātu iesniegto likumprojektu par "oligarhu lietas" kriminālprocesa materiālu publisku pieejamību.

Likumprojektā paredzēts, ka Ģenerālprokuratūra līdz 1.maijam nodrošina visu kriminālprocesa materiālu, to skaitā audioierakstu, digitalizēšanu un publiskošanu prokuratūras mājaslapā.

Publiskojot šo informāciju, būs jāaizklāj personu sensitīvie dati, kā arī informācija par personu dzīvesvietu, telefona vai cita sakaru līdzekļa numuru, kā arī personas kodu. Savukārt kriminālprocesā iesaistīto personu vārds un uzvārds netiks uzskatīti par sensitīviem personas datiem šī likumprojekta izpratnē.

Kā ziņots, viesnīcas "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā "oligarhu lietā", kas tika ierosināta 2011.gadā.

KNAB veica kratīšanas vairākās vietās Latvijā, tostarp ietekmīgu politiķu īpašumos - politiķa Aivara Lemberga (Latvijai un Ventspilij) Puzes īpašumā, Rīgas domē un brīvostas pārvaldē, bijušā Tautas partijas līdera Šķēles ģimenei piederošās SIA "Uzņēmumu vadība un konsultācijas" (UVK) telpās un citos uzņēmumos. Saistībā ar šo lietu bija paredzēta kratīšana arī ekspolitiķa Aināra Šlesera īpašumā.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess KNAB un prokuratūrā tika izbeigts.