Saeima noraida ierosinājumu kalendārā iekļaut divas jaunas svētku dienas
Mazā biznesa dienas noteikšanu par oficiāli atzīmējamu dienu ierosināja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un Latvijas Mazo un vidējo uzņēmumu forums.
Sabiedrība
2016. gada 7. aprīlis, 11:21

Saeima noraida ierosinājumu kalendārā iekļaut divas jaunas svētku dienas

Jauns.lv

Saeima šodien noraidīja Labklājības ministrijas (LM) sagatavotos grozījumus likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", kas paredz kalendārā kā atzīmējamas iekļaut divas dienas - Mazā biznesa dienu un Vispasaules sociālā darba dienu.

LM piedāvāja noteikt, ka Vispasaules sociālā darba diena tiktu svinēta marta trešajā otrdienā, savukārt Mazā biznesa diena - novembra trešajā sestdienā.

Sociālā darba dienu pasaulē atzīmē kopš 2008.gada. Šādu lēmumu Starptautiskā Sociālo darbinieku federācija pamato ar pēdējo 25 gadu laikā Eiropā un ASV labi iesakņojušos tradīciju atzīmēt sociālā darba dienu, skaidro ministrija. Arī Latvijā šo dienu būtu nepieciešams noteikt kā atzīmējamu, tādējādi iekļaujoties pasaules praksē, teikts paskaidrojumā par grozījumu nepieciešamību.

Līdz šim sociālā darba dienas atzīmēšana Latvijas sociālā darba speciālistiem ir saistījusies ar novembra otro otrdienu. Šajā laikā pēdējos gados ir notikušas ikgadējas konferences, tomēr, sākot ar 2017.gadu, ikgadējā sociālo darbinieku konference tiks organizēta martā.

Savukārt Mazā biznesa dienas noteikšanu par oficiāli atzīmējamu dienu ierosināja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un Latvijas Mazo un vidējo uzņēmumu forums. Šīs dienas mērķis ir apzināties mazā biznesa nozīmīgumu Latvijas tautsaimniecībā, ļaujot lieliem uzņēmumiem veikt īpašus pasākumus mazo piegādātāju atbalstam.

LM norāda, ka 2013.gadā Latvijā bija 93 775 ekonomiski aktīvie individuālie komersanti un komercsabiedrības, no kuriem 86,2% atbilda mikrouzņēmumu kategorijai un 11,1% atbilda mazo uzņēmumu kategorijai, līdz ar to mazie uzņēmumi veido pamatu visas tautsaimniecības attīstībai.

LETA / Foto: Ieva Čīka/LETA