foto: LETA
Arodbiedrību savienība slavē sadarbību ar Kučinski, kura valdībai šodien 2 gadu jubileja
Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns.
Sabiedrība
2018. gada 11. februāris, 19:13

Arodbiedrību savienība slavē sadarbību ar Kučinski, kura valdībai šodien 2 gadu jubileja

Jauns.lv/LETA

Sadarbība un sociālais dialogs ar Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) valdību bijusi veiksmīgāka un rezultatīvāka nekā ar iepriekšējām valdībām, šādu vērtējumu pauda Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Egils Baldzēns.

Pēc Baldzēna vārdiem, sadarbības veicināšana gan prasījusi lielu darbu no arodbiedrību, darbadevēju un valdības puses, turklāt vienošanās par tādiem jautājumiem kā veselības aprūpes finansēšana, pedagogu atalgojuma palielināšana un nodokļu reforma bija īpaši sarežģīta, tomēr vienojoties par kompromisu izdevies panākt rezultātu. Bieži vien grūtības bija saistītas arī ar valdības un pašvaldību nespēju vienoties par jautājumiem, atzina Baldzēns.

LBAS pārstāvis atzinīgi vērtēja Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdēs, kurā piedalās arī premjers un ministri, paveikto. Tāpat pozitīvi esot tas, ka pirms sēdēm LBAS kopā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju pārrunāja sarežģītākos jautājumus un satuvināja pozīcijas, lai atklātā sarunā nonāktu tuvāk kompromisam.

Baldzēns norādīja, ka milzīgs darbs esot paveikts nodokļu politikas reformas izstrādē, kā rezultātā darbiniekiem, kuriem ir darba devējs, notikušas pozitīvas izmaiņas, piemēram, cilvēks, kuram ir minimālā alga, neto samaksā saņemot par 58,5 eiro vairāk nekā pērn.

LBAS priekšsēdētājs gan atzina, ka neizdevās panākt visu iecerēto, piemēram, straujāku neapliekamā minimuma paaugstināšanu un atvieglojumu paaugstināšanu, vienlaikus saistībā ar nodokļu reformu "praktiski izdarīts neiespējamais", tomēr LBAS ar visu nav apmierināta, jo bija jāpanāk dažādi kompromisi.

Baldzēns norādīja, ka galvenais arī turpmāk ir neaizmirst par jau iezīmētajām prioritātēm, īpaši ņemot vērā, ka pēc vēlēšanām var iestāties "atslābuma brīdis" vai parādīties jauni politiskie spēki, kuriem varētu būt citas prioritātes. "Mēs uzskatām, ka iesāktais veselības aprūpē un pedagogu samaksā, kā arī neapliekamā minimuma un atvieglojumu celšanā, noteikti ir jāturpina," sacīja Baldzēns.

Pēc viņa domām, mērķis ir panākt, ka Latvija kļūst arvien konkurētspējīgāka darba tirgus jautājumos, lai cilvēki neizjustu nepieciešamību pamest Latviju un spētu nodrošināt savai ģimenei normālu iztiku. Tāpat Latvijai līdzīgi kā Igaunijai jāpanāk, ka aizbraukušo skaits ir mazāks, nekā to, kuri atgriežas. Pēc viņa domām, Latvija nedrīkst kļūt par donora valstī citām, kurās ir augstāka darba samaksa.

Kā ziņots, šonedēļ aprit divi gadi kopš Saeima apstiprināja Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) veidoto valdību.