foto: ekrānuzņēmums no anglocelt.ie
Tiesā Īrijā izskan, kā latviete Egita Jaunmaize nonāca līdz savas tautietes pašnāvības inscenēšanai
Apsūdzētā Egita Jaunmaize.
112
2018. gada 7. februāris, 13:44

Tiesā Īrijā izskan, kā latviete Egita Jaunmaize nonāca līdz savas tautietes pašnāvības inscenēšanai

Jauns.lv

Tiesas priekšā Īrijā stājusies latviete Egita Jaunmaize, kura apsūdzēta par noslepkavotās tautietes Antras Ozoliņas pašnāvības inscenēšanu.

Jaunmaizes tiesnesis sēdes laikā paziņoja, ka viņas kliente atzīst - Ozoliņas nāve nebija pašnāvības rezultāts, un viņa neapstrīd, ka kaimiņienes nāvi izraisīja Romans Ponomarcuks. 

Tiesā izskanējis, ka noslepkavotā kopā ar Jaunmaizi un Ponomarcuku dzīvojusi vienā mājā, vēstī portāls "Baltic-ireland.ie". 

Jurists tiesas pieaicinātajiem zvērinātajiem stāstījis, 2014. gada 28. jūnijā policija saņēma informāciju, ka noticis incidents, par kuru gribēja ziņot vairāki cilvēki, tostarp apsūdzētā, taču viņiem neesot bijušas pārāk labas angļu valodas zināšanas. Policija devās uz notikuma vietu un vannasistabā atrada mirušo Ozoliņu, kuras ķermeņa augšdaļa atradās dušā. Sievietes seja bija zila un pietūkusi, bet ap kaklu bija aptīta zila neilona virve. 

Blakus mirušās ķermenim atradās degvīna pudele un nebija manāmas nekādas cīņas pazīmes, tāpēc izmeklēšana sliecās domāt, ka sievietes nāve nav aizdomīga.

Sākotnējo sekciju veicis vietējais patologs, kurš nebija apmācīts tiesu ekspertīžu veikšanā. Vēlāk tiesu eksperts konstatējis nopietnus sievietes galvas un sejas ievainojumus un atklājis, ka viņas nāves iemesls ir bijusi kakla kompresija jeb žņaugšana. Pēc šiem atklājumiem izmeklēšana tika atsākta, un tās laikā jau nāca gaismā - virve sievietei ap kaklu aplikta, lai liktu izmeklētājiem domāt, ka viņa izdarījusi pašnāvību.

Izmeklēšanā tika piesaistīts arī inženieris, kurš pierādīja, ka vienīgā vieta, kur sieviete varēja piesiet virvi ar nodomu pakārties, bija dušas stienis, taču tas viņas svaru nebūtu izturējis. 

Jaunmaize bija to cilvēku vidū, kas devās uz policijas iecirkni ziņot par Ozoliņas nāvi, viņa izmeklēšanā bija iesaistīta līdz pat beigām. 

Sākotnēji apsūdzētā izmeklētājiem stāstīja, ka mājā dzīvojošais vīrietis notikuma brīdī nebija mājās un nav iesaistīts šajā lietā, taču pēc rūpīgas izmeklēšanas likumsargi konstatēja, ka mājās notikušais strīds nav beidzies tikai ar vārdu apmaiņu un tajā tomēr bija iesaistīts vīrietis.

Galu galā Jaunmaize atzinās, ka redzējusi, kā vīrietis saķer Ozoliņu aiz kakla un nosmacē viņu ar savu apakšdelmu. Pēc tam viņš pieprasījis, lai apsūdzētā apliek mirušajai ap kaklu virvi, lai izskatītos, ka viņa izdarījusi pašnāvību.

Tiesas padomnieks norādīja, ka šīs prāvas jautājums nav, vai Ozoliņa tika nogalināta vai izdarīja pašnāvību. Šīs prāvas jautājums - vai apsūdzētās darbībām ir bijis kāds attaisnojums. 

Jaunmaize izmeklētājiem vēlāk pastāstījusi, ka virvi upurim ap kaklu aplikusi tāpēc, ka baidījusies par sevi, par savu dzīvību.

Lietu izskata tiesnesis Patriks Makkartijs un zvērinātie – septiņas sievietes un septiņi vīrieši. 

Paredzams, ka prāva ilgs divas nedēļas.