foto: Publicitātes
LLU aicina skolēnus sekot studentiem: labāk vienu reizi "izsekot", nevis 10 reizes bukletā lasīt
Tava izglītība
2018. gada 30. janvāris, 06:00

LLU aicina skolēnus sekot studentiem: labāk vienu reizi "izsekot", nevis 10 reizes bukletā lasīt

Karlīna Timofejeva

Sociālajos tīklos iespēja kādam virtuāli “sekot” ir ikdienišķa parādība, kā rezultātā uzzinām viens par otru daudz vairāk, nekā izstāstām. Līdzīgi Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) Jelgavā vidusskolēnus aicina iepazīt savu topošo universitāti un ne vien lasīt informāciju mājaslapā vai piespiest pogu “sekot”, bet uz vienu dienu kļūt par reālu sekotāju kādam LLU studentam.

LLU akcija “Vidusskolēns – studenta sekotājs” šogad norisināsies 14. februārī un tai var pieteikties jebkurš Latvijas skolēns, izvēloties sekot studentam kādā no astoņām fakultātēm – Lauksaimniecības, Veterinārmedicīnas, Meža, Pārtikas tehnoloģijas, Tehniskajā, Vides un būvzinātņu, Informācijas tehnoloģiju vai Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē. Šādu iespēju savulaik ir izmantojuši daudz skolēnu, kuri šobrīd sevi sauc par LLU studentiem un kuri pirms tam nemaz nenojauta, kur viņus “sekošana” patiesībā aizvedīs.

100% pārliecībai

Līgai Baumanei aiz muguras ir studijas LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē, ar izcilību iegūts bakalaura grāds un prestižās Kārļa Ulmaņa un LLU Senāta stipendijas. Viņas ceļš LLU sākās pirms 6 gadiem, kad būdama vidusskolniece, viņa uz vienu dienu kļuva par sekotāju LLU studentei.

“Mācoties vidusskolā, jau 11. klasē zināju, ka studēšu LLU studiju programmā “Pārtikas zinības” (tagad "Pārtikas kvalitāte un inovācijas"). Lai par savu izvēli gūtu 100% pārliecību, izmantoju LLU sniegto iespēju - sekot Pārtikas tehnoloģijas fakultātes 3. kursa studentei. Viņa ieinteresēja mani vēl vairāk studēt tieši pārtikas zinības, stāstot ne tikai par studiju procesu, bet arī studentu dzīvi, izrādīja dienesta viesnīcas telpas. Uzskatu, ka šī ir lieliska iespēja skolēnam iejusties studenta ādā, īpaši ja vēl šaubies par augstskolas vai studiju programmas izvēli,” stāsta L. Baumane.

Šobrīd Līga turpina studijas maģistrantūras programmā “Pārtikas zinātne” un sākusi profesionālo darbību SIA “Latvijas piens”.

foto: Publicitātes

Iespēja neapmeklēt stundas skolā izvērtusies par visas dzīves iespēju

Sekošanas iespaidos dalās arī Elvis Ērmanis, kurš šobrīd ar AS “Latvenergo” atbalstu jau raksta bakalaura darbu un vasarā gatavojas absolvēt LLU Tehniskās fakultātes studiju programmu “Lietišķā enerģētika”. Toties pirms 5 gadiem, kad viņš kā skolēns sekoja LLU studentam, viņš nenojauta, ka studijas Jelgavā noslēgs ne vien ar augstākās izglītības diplomu, bet darba piedāvājumu no uzņēmuma ASV, Kalifornijā jeb, kā pats saka, “once in a life time” piedāvājumu.

“Kā vidusskolēnam studentu dzīve un studijas likās kaut kas ļoti interesants. Turklāt LLU bija iespējams apgūt studiju programmu enerģētikā, un tieši šajā kursā studēja draugs, kuram pieteicos sekot. Protams, nedrīkst aizmirst arī par papildus bonusu - neapmeklēt stundas skolā konkrētajā dienā,” smaidot atklāj E. Ērmanis.   

Viņš skaidro, ka diena izvērtusies daudz interesantāka, kā bija gaidījis. Redzējis lekciju procesu, metodes un mācībspēku pieeju, un sapratis, ka tā ir ļoti profesionāla.

“Nākamajā gadā, kad vidusskolā bija jāraksta zinātniski pētnieciskais darbs, man piedāvāja veidot pētījumu sadarbībā ar LLU. Neatteicos no šīs iespējas, un tapa pētījums “Elektrovelosipēdu ekspluatācija ziemas apstākļos”, ar kuru es un mana partnere Laura tikām uzaicināti piedalīties valsts mēroga konferencē Rīgā. Jau studiju laikā universitātē izmantoju arī iespējas doties Erasmus+ apmaiņā uz ārvalstīm, un prakses laikā strādāju Londonā – uzņēmumā, kurā ražo elektrovelosipēdus. Tai pateicoties, esmu saņēmis darba piedāvājumu pēc studiju beigšanas,” par savu studiju laika pieredzi stāsta E. Ērmanis.

foto: Publicitātes

Vērtīgāk ir redzēt, nevis lasīt bukletus un klausīties neizprotamas lietas

“Atvērto durvju dienā uzzināju par iespēju sekot LLU studentam vienu dienu un nolēmu to izmantot. Tajā dienā redzēju, kāda ir Jelgavas pils un Meža fakultāte, kā arī dienesta viesnīcas. Tiku arī aizvests uz fakultātes Kokapstrādes katedru, kur redzēju studentu taisītos darbus, kas mani aizrāva un tādēļ arī nolēmu studēt kokapstrādi. Tajā dienā ieguvu daudz informācijas par augstskolu sistēmu kopumā, kā arī par studentu dzīves īpatnībām. Kļūt par studenta sekotāju ir pavisam kas cits, nekā lasīt informāciju no bukletiem un klausīties lietas, par kurām vēl neko nezini, tāpēc ieteiktu ikvienam interesentam nelaist garām iespēju,” stāsta studiju programmas “Kokapstrāde” 2. kursa students Dāvis Skribāns.

Viņš arī atzīst, ka jau pirms sekošanas Meža fakultātes studentam ļoti paticis pašam gatavot dažādas lietas ar rokām, bet, redzot studentu kreatīvās idejas Kokapstrādes katedrā, sapratis, ka studēs kokapstrādi Jelgavā.

Tiekamies Jelgavā 14. februārī un, iespējams, tieši šajā dienā tev jau būs iespēja atzīties mīlestībā arī topošajai augstskolai! Vairāk par sekošanu un pieteikšanos tai uzzini www.llu.lv.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar LLU