foto: Kursas Laiks
Pāvilostā pāris metrus no jūras krasta uzbūvēto māju tiesā atzīst par kuģi
Tiesa atpūtas namu-vasarnīcu, kas uzbūvēta tikai pāris metrus Baltijas jūras stāvkrastā – Pāvilostas novada Sakas pagastā atzinusi par kuģi un tādēļ tā celtniecībai nevajadzēja saņemt ne būvatļauju, ne ievērot īpaši aizsargājamās teritorijas nosacījumus.
Sabiedrība
2018. gada 18. janvāris, 15:04

Pāvilostā pāris metrus no jūras krasta uzbūvēto māju tiesā atzīst par kuģi

Kasjauns.lv

„Tā nav māja, tas ir kuģis” – tādu atbildi laikraksts „Kursas Laiks” saņēma par atpūtas namu Pāvilostas novada Sakas pagasta pludmales stāvkrastā, kas, pēc Valsts zemes dienesta kadastra informācijas, atrodas uz valsts zemes netālu no Ulmales.

“Šo veidojumu stāvkrastā netālu no Ulmales sāka būvēt pirms kādiem gadiem pieciem. Mums pārvaldē bija sūdzība, un atbilstoši reaģējām. Uzlikām sodu par neatļautu būvniecību un likām nojaukt. Sekoja tiesvedība, kurā īpašnieks uzrādīja dokumentus, ka pieminētā būve ir kuģis, un prāvu mēs zaudējām. Arī sods nekāds īpašniekam nebija jāmaksā, un tā nu šī būve stāv kā kuģis jūras krastā,” “Kursas Laikam” pastāstīja Liepājas reģionālās Vides pārvaldes direktore Ingrīda Sotņikova.


 
Vides pārvaldes iebildumi par to, ka kuģim jālīdzinās kuģim, ka tam jābūt nolaižamam ūdenī un tamlīdzīgi, nav ņemti vērā. Noteicošie bijuši dokumenti, ka tas ir peldlīdzeklis un tādēļ var tikt novietots netālu no jūras.

Kuģis-vasarnīca, pēc “Kursas Laika” novērojumiem, atrodas nepilnus divus metrus no stāvkrasta malas. Ievērojot stāvkrasta izskalojumus visā Kurzemes piekrastē, pilnīgi iespējams, ka tas kādubrīd nonāks arī ūdenī.

“Kursas Laiks” interesējās arī Pāvilostas pašvaldībā – vai par šo ēku kas zināms un vai ir izsniegta būvatļauja. “Tā nav ēka, tas ir kuģis – līdz ar to pašvaldības Būvvaldei nav jāprasa atļauja būvēt. Kuģa īpašnieks par to pašvaldībā nav interesējies, jo viņam tas nav jādara,” paskaidroja novada priekšsēdētājs Uldis Kristapsons.
 
No juridiskā viedokļa jebkuram Latvijas iedzīvotājam ir tiesības jūras krastā izvilkt savu peldlīdzekli – laivu, plostu vai kuģi – un nekas Latvijas likumos nav teikts par to, ka uz kuģa nedrīkstētu būt dīvāns, stiklota stūres māja, kas līdzinās verandai, vai bocmaņa šūpuļkrēsls. Īsāk sakot, no juridiskās puses viss ir kārtībā, īpašniekam tā atbrīvojoties no veselas rindas birokrātisku procedūru un nodevu. Tā kā atpūtas kuģis nav reģistrēts kadastrā kā ēka, tad arī nekustamā īpašuma nodoklis par to nav jāmaksā. Vienīgais, kur kuģis-vasarnīca redzams, ir Valsts zemes dienesta kadastra mājaslapā, kur tas iezīmēts uz valstij piederošās zemes ar kadastra numuru 64860020144.

“Kursas Laiks”, apskatot ēku uz vietas, tā arī nespēja atrast ārējas līdzības ar jebkādu no pasaulē pazīstamiem peldlīdzekļiem. Kuģis-vasarnīca balstās uz sešiem balstiem. Respektējot tiesvedību, balstus nosaucām par Ulmales stāvkrasta sausajiem dokiem. Iespējams, ka uz tiem tiešām stāv kāda kuģa daļa, tomēr tā ir rūpīgi noslēpta zem skaista dēļu klājuma. Cilvēkiem paredzētā platforma atrodas pusotra metra augstumā virs zemes. Uz tās ir aizstiklota daļa un atklāta terase saules peldei. No attāluma labi redzams, ka aiz stikliem ir vairāki dīvāni ar zviļņiem, ērti klubkrēsli un nesezonā viens uz otra salikti galdi. Iespējams, ka šeit vasarās tiek uzņemti viesi, jo telpas pieļauj arī viesu nama funkcijas.