Aprīlis LLU – studentisko tradīciju un fakultāšu dienu mēnesis
Tava izglītība
2016. gada 12. aprīlis, 08:00

Aprīlis LLU – studentisko tradīciju un fakultāšu dienu mēnesis

Jauns.lv

Laikā pirms pavasara semestra eksāmeniem, ieskaitēm un diplomdarbu aizstāvēšanām Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) studenti svin piederību savām fakultātēm un nākotnes profesijām, organizējot īpašus fakultāšu dienu pasākumus.

Fakultāšu dienas ir īstenie studentu svētki, kuros tiek apliecināta vienotība, kopības izjūta un piederība savai fakultātei un nozarei. Ne viena vien studentu paaudze ir izaugusi ar putru, mehu, mežu un citu dienu svinēšanas tradīcijām, ko absolventi atceras vēl ilgi pēc augstākās izglītības diploma iegūšanas un kas viņiem simbolizē aizraujošo studiju laiku.

Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Studējošo pašpārvaldes vadītāja Aija Mataite stāsta, ka „fakultāšu dienas ir brīnišķīga tradīcija, kad ne tikai katra fakultāte saliedējas savā starpā, bet gan visa universitāte kopumā. Tas izpaužas ar palīdzības sniegšanu viens otram. Man personīgi fakultāšu dienas asociējas ar jautrību, smagu Studējošo pašpārvaldes darbu, kolorītiem pasākumiem, iedvesmojošām runām, skaistiem un pats galvenais laimīgiem cilvēkiem”.

Savukārt Informācijas tehnoloģiju fakultātes studentam Uģim Ozolam fakultāšu dienas ir kā nozaru svētki, kurus studenti var svinēt tā, kā paši to vēlas, priecādamies par nozares izaugsmi un savām iespējām to izzināt. Viņš arī norāda, ka tā ir neformāla iespēja parādīt citiem, kāds ir katras fakultātes students un cik daudzveidīgas ir viņa intereses.

Pirmie šogad savus svētkus svin Pārtikas tehnoloģijas fakultātes studenti, kas 11. - 13. aprīlī visus aicina uz „Putru dienu”, kā viņi paši dēvē savas fakultātes svētkus, 30 gadu jubileju. Šogad topošie pārtikas nozares speciālisti jau tradicionāli nespēs iztikt bez Ginesa rekorda cienīgas aktivitātes īstenošanas un ceps tūkstošiem kēksiņu.

Studentu radošumam nav robežu un par to liecina jau minēto Pārtikas tehnoloģijas fakultātes studentu idejas fakultāšu dienu svinēšanā. Tā, piemēram, 2010. gadā "putriķi" Jelgavas pils pagalmā uztaisīja vairāk nekā 100 metrus garu studentu sviestmaizi, 2011. gadā pagatavoja 470 kilogramus smagu kūku "Skudru pūznis" un 2012. gadā izcepa 20,9 kvadrātmetrus lielu picu. Savukārt, 2013. gadā fakultātes 65. gadadienā studenti tai dāvāja 65 pašceptas kūkas un vienu svecīti, bet 2014. gadā LLU Aula foajē pagatavoja lavašu, kas stiepās vairāk nekā 100 metru garumā. Pērn, 2015. gadā, studenti, spēkojoties ar Ginesa rekordu, uzcēla aptuveni 50 centimetrus augstu pankūku torni.

Izdomas bagāti ir arī visu citu fakultāšu studenti. Īpaši spraiga izvērtīsies aprīļa otrā puse, jo vienā nedēļā no 18. līdz 23. aprīlim studentu svētki būs Veterinārmedicīnas fakultātes (18. – 21. aprīlis), Vides un būvzinātņu (18. – 20. aprīlis), Informācijas tehnoloģiju (19. - 20. aprīlis) un Tehniskās fakultātes studentiem (22. – 23. aprīlis). Turpretim lielo svētku maratonu noslēgs Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes studenti, kuri fakultātes svētkus svinēs 26. – 27. aprīlī, un Lauksaimniecības un Meža fakultātes studenti, kuri uz dažādām aktivitātēm aicinās 27. aprīlī.

Šo nedēļu ietvaros pat būs iespēja atgriezties pagātnē un piedalīties dažādu retro datorspēļu turnīros, talantu šovos, galda spēļu cīņās un auto sacīkstēs. Sporta spēļu sacensības fakultāšu dienās vienmēr noris netradicionālā veidā, akcentējot profesionālo piederību un nozares specifiku. Tā, piemēram, topošie lauksaimnieki „Agronomu dienās” jau tradicionāli pārbaudīs savu spēju robežas traktora vilkšanā.

Tāpat visu fakultāšu dienās iecienīti ir erudīcijas konkursi, kuros zinošākos un prasmīgākos topošos būvniekus, veterinārārstus, ekonomistus, sociologus, kokapstrādes inženierus, mērniekus u.c. universitātē iegūstamo profesiju pārstāvjus nosaka paši studenti. Tādējādi simboliskā veidā noris eksāmenu un ieskaišu „ģenerālmēģinājumi” pirms īstajiem studiju pārbaudījumiem, kas sekos maijā un jūnijā.

„Interesanti, ka fakultāšu dienu tradīcijas ir „izaugušas” ārpus universitātes sienām un pasākumos pulcē ne tikai studentus, bet arī jelgavniekus. Visspilgtākais piemērs ir Tehniskās fakultātes studentu svētki jeb Mehu dienas, kurās studentu gājienu ar dažādiem transportlīdzekļiem cauri pilsētai vēro visi, bet auto sporta sacensībās trasē „Rullītis” piedalās tūkstošiem skatītāju un dalībnieku vidū ir gan esošie studenti, gan arī absolventi,” stāsta LLU Komunikācijas un mārketinga centra vadītāja Lāsma Dobele.

Viņa arī atklāj, ka fakultāšu dienas ir apliecinājums pašu studentu spējai organizēt apjomīgus pasākumus, jo to plānošanā nepiedalās mācībspēki un darbinieki. Tādējādi papildus studijām studenti gūst pieredzi vadības prasmēs, plānošanā un ideju realizēšanā, un daudziem tā ir īstena dzīves skola.

„LLU students ir ļoti daudzpusīgs topošais speciālists: prasmīgs un zinošs savas izvēlētās profesijas pārstāvis, kā arī talantīgs dažādās ārpus studiju jomās. Mēs lepojamies ar saviem dziedošajiem veterinārārstiem, sportiskajiem mežinženieriem, dejojošajiem enerģētiķiem, zīmējošajiem programmētājiem un citiem studējošajiem, par kuru spējām vislabāk var pārliecināties fakultāšu dienās,” stāsta L. Dobele.

Plašāka pasākumu programma ir pieejama LLU portālā. Pasākumus aicināts apmeklēt jebkurš interesents, kurš sirdī izjūt studenta garu!

Reklāmas raksts sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti / Publicitātes foto