Lohnesa ezerā atrod pirms 50 gadiem nogrimušu Nesijas figūru no filmas par Šerloku Holmsu
Filmā Šerloks Holmss izmeklē inženiera pazušanu. Viņš nonāk pie Lohnesa ezera, kur sastopas ar leģendām apvīto briesmoni.
Kultūra
2016. gada 13. aprīlis, 21:21

Lohnesa ezerā atrod pirms 50 gadiem nogrimušu Nesijas figūru no filmas par Šerloku Holmsu

Jauns.lv

Lohnesa ezerā atrasta deviņus metrus gara Nesijas figūra, kas pirms gandrīz 50 gadiem nogrima detektīvfilmas "The Private Life of Sherlock Holmes" ("Šerloka Holmsa privātā dzīve") uzņemšanas laikā.

Nesijas figūra tika speciāli izveidota režisora Billija Vaildera kinolentei, kurā galvenajās lomām bija redzami aktieri Roberts Stīvenss un Kristofers Lī.

Patlaban ar zemūdens robotu tiek pētītas Lohnesa ezera dzīles. Priekšmeta forma, lielums un atrašanās vieta liek domāt, ka tā varētu būt pirms 50 gadiem pazudusī Nesijas figūra.

"Mēs atradām briesmoni, bet ne tādu, kādu daudzi cilvēki gaida," teica Eidriens Šains. Viņa izveidotais "The Loch Ness Project" ar tūrisma organizāciju "VisitScotland" veic zinātnisku izpēti ezerā.

"Modelis ar kaklu un diviem kupriem 1969.gadā tika izveidots un novietots pie dambja, lai uzfilmētu dažas ainas," stāsta Šains. "Režisors lika noņemt kuprus par spīti iebildumiem, ka tas varētu ietekmēt figūras spēju noturēties virs ūdens. Un tad notika nenovēršamais. Modelis nogrima."

Figūra tika novietota vietā, kur neilgi pirms filmēšanas it kā tika novērota Lohnesas briesmoņa parādīšanās.

Filma "The Private Life of Sherlock Holmes" 1969.gadā tika uzņemta Lielbritānijā un ASV. Kinoteātros tā iznāca 1970.gadā.

Filmā Šerloks Holmss izmeklē inženiera pazušanu. Viņš nonāk pie Lohnesa ezera, kur sastopas ar leģendām apvīto briesmoni.

Nesijas figūru izveidoja specefektu mākslinieks Valijs Vīvers, kurš piedalījies tādu kinolenšu tapšanā kā "2001: A Space Odyssey" un "Superman".

Pēc pirmā Nesijas modeļa nogrimšanas Vīvers izveidoja otru figūru, kurai bija tikai galva un kakls. Tā kā ezeru bija grūti apgaismot, filmēšana tika pārcelta uz lielu baseinu kinostudijas uzņemšanas laukumā.

Filmas "The Private Life of Sherlock Holmes" reklāmas treileris - video: LETA/Foto: Vida Press

Tēmas