Mikroķirurģijas centra vadītājs: "Neviens nezina, cik patiesībā naudas vajag veselības aprūpei"
Mikroķirurģijas centra vadītājs Mārtiņš Kapickis: "Neviens nav izrēķinājis, cik maksā pamatpakalpojums veselības aprūpē. Latvijā slimnīcām tiek piešķirts finansējums, izejot no aprēķinātās "vidējās cenas" par pakalpojumu, bet, cik ir tā reālās izmaksas slimnīcai, neviens nerēķina."
Viedokļi
2016. gada 15. aprīlis, 08:22

Mikroķirurģijas centra vadītājs: "Neviens nezina, cik patiesībā naudas vajag veselības aprūpei"

Jauns.lv

Latvijā neviens nezina, cik patiesībā naudas vajag veselības aprūpei, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" teica Mikroķirurģijas centra vadītājs Mārtiņš Kapickis.

"Neviens nav izrēķinājis, cik maksā pamatpakalpojums veselības aprūpē. Latvijā slimnīcām tiek piešķirts finansējums, izejot no aprēķinātās "vidējās cenas" par pakalpojumu, bet, cik ir tā reālās izmaksas slimnīcai, neviens nerēķina," skaidro Kapickis.

Viņš norādīja, ka "vidējās cenas" principam par konkrētas diagnozes ārstēšanu nav nekāda racionāla pamatojuma un tas nedarbosies veselības aprūpē.

Viņaprāt ir pavisam bezjēdzīgi ieviest apmaksas modeli, nezinot un nerēķinot patiesās cenas un izmaksas. Arī maizes cenu taču nenosakot, tikai ražotājiem vienojoties savā starpā.

Kapickis uzskata, ka valsts drausmīgi baidās izrēķināt, cik maksā veselības aprūpes pakalpojumi, jo tad būs skaidrs, ka finansējums ir traģiski par mazu. "Nu, kā var universitātes slimnīcas, Bērnu slimnīca iebraukt parādos?! Kā viņiem var pārmest, ka viņi par daudz ārstē akūtos pacientus?!" norāda Ārsts.

Taču medicīnas aprūpes sistēmā Latvijā pašlaik krahs vēl nedraudot, jo medicīnā vēl esot ļoti daudz entuziastu.

Jau ziņots, ka veselības ministrs neplāno reģionālajām slimnīcām atjaunot finansējumu iepriekšējā gada apjomā un norāda, ka tām slimnīcām, kuras pagājušajā gadā ambulatoros pakalpojumus sniedza mazākā apjomā, nekā bija paredzēts, šogad ir līdzekļu samazinājums.

Pirmdien jautājums tika pārrunāts koalīcijas sēdē, saglabājoties viedokļu atšķirībām starp partijas "Vienotība" pārstāvjiem un veselības ministru.

Belēvičs pēc sēdes žurnālistiem norādīja, ka informējis koalīcijas partnerus par "patieso situāciju" - ambulatoro pakalpojumu jomā esot noslēgti līgumi par 95% no gaidāmā pakalpojumu apmēra. Līgumi nav noslēgti tikai ar atsevišķām slimnīcām, skaidroja ministrs.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA, Vida Press