foto: LETA
TIEŠRAIDE. Jura Batņas lekcija “Ziemassvētku laiks: Pasaules laišana”
Juris Batņa.
Kultūra
2017. gada 13. decembris, 18:59

TIEŠRAIDE. Jura Batņas lekcija “Ziemassvētku laiks: Pasaules laišana”

Kasjauns.lv

Kasjauns.lv tiešraidē ārsta-psihiatra, pirtnieka un latviskās dzīvesziņas praktiķa Jura Batņas lekcija “Ziemassvētku laiks: Pasaules laišana”. Tas ir stāsts par Ziemassvētku laiku, tā dziļāko izpratni no Latviskās dzīvesziņas skatupunkta. Par gaismu un tumsu mūsu psihē, kā arī to, kā strādāt ar mūsu “ēnu”. Sīkāk tiks aplūkota Ziemassvētku bluķa vilkšana un puzurs kā telpas un pasaules modelis. Skatīsim Ziemassvētkus kā Dieva dzimšanu, to nozīmi latviskajā kultūrā un nolikto ceļu pie Dieva.

Ziemassvētki ir sidraba enerģijas kulminācijas un dzīves vertikālas uztveres brīdis – laiks garīgo zināšanu apgūšanai Minēto bieži skandina arī latviešu dainas, piemēram: “Sidrabiņa lietiņš lija Ziemassvētku vakarā”. Ziemassvētku laika lūka plešas vairākas dienas – tajās dievišķā enerģija sasniedz savu maksimālo spēku. Tā noteikti jāizmanto lietderīgi – transformējot negatīvās emocijas, atkāpjoties no ikdienas problēmām un atbrīvojot vietu jaunajam.
Saulgrieži ir arī atgādinājums par dabas cikliskumu. Būs Ziemassvētki, tad Meteņi, Lielā diena, tad jau Ūsiņi, un atkal viss sāksies no jauna – pavasaris, vasara, rudens un ziema. Ja zinām, ka dabā viss ir cikliski, un apzināmies, ka esam dabas sastāvdaļa, nevis dabas pavēlnieki, tad secinām, ka arī paši darbojamies cikliski? Mūsu prātam ir tendence pārdzīvot par vakardienu un uztraukties par rītdienu, tādējādi mums nereti pietrūkst vertikāla skatījuma un saknes ar Debesīm un Zemi. Svētku laikā varam iziet ārpus horizontālā dzīves rita un kultivēt dvēselīti, kas dzīvo mūžīgi.

”Mūsu senču tradīcijās ir liels spēks un zināšanas. Ir daudz tradicionālu rotaļu un rituālu darbību, kurām ir dziļi simboliska un sakrāla nozīme. Tās mums ir pieejamas, un varam tās praktizēt arī mūsdienās – lai transformētu veco enerģiju un atbrīvotu vietu gaismai, lai uzkrātu sidraba enerģiju, dziedinātu un parunātos ar Dieviņu. Simboliskais tiek transformēts fiziskajā, piemēra, velkot bluķi un to sadedzinot, tiek sakopots un atlaists nelabais,” par Ziemassvētku ritmu saka J. Batņa.

Zikurāts ir zināšanu telpa, kurā notiek lekcijas, semināri, sesijas, kā arī izklaides pasākumi cilvēka fiziskās un garīgās veselības veicināšanai. Zikurāts ir tapis, pateicoties domubiedru grupas vēlmei uzsvērt zināšanas un cilvēku savstarpējās attiecības, kā sociālas izaugsmes pamatu. Minētais tiks panākts, organizējot sabiedriskos pasākumus, piesaistot Latvijā atzītus speciālistus un sadarbojoties ar citām līdzīga profila organizācijām. Gada garākajos vakaros Zikurāta pasākumi notiks iekštelpās Bruņinieku ielā 36, savukārt vasarās ir paredzēti izbraukuma semināri Latvijas teritorijā.