foto: LETA
Līdz jaunajam gadam 25 dienas. Kas valstī mainīsies no 1.janvāra?
Cilvēki uz gājēju pārejas pie Centrālās dzelzceļa stacijas.
Sabiedrība
2017. gada 7. decembris, 10:15

Līdz jaunajam gadam 25 dienas. Kas valstī mainīsies no 1.janvāra?

Kasjauns.lv

2017. gads tuvojas izskaņai, tāpēc Labklājības ministrija apkopojusi izmaiņas, kas sagaida Latvijas iedzīvotājus nākamajā gadā.

Augs minimālās mēneša darba algas apjoms - mēneša darba alga normāla darba laika ietvaros būs 430 eiro.

2018. gadā pārrēķinās pensijas - pārrēķinot pensijas, tās palielināsies cilvēkiem, kuri pensijas sāka saņemt ekonomiskās krīzes laikā, piemērojot negatīvus pensijas kapitāla indeksus. Pensiju pārrēķins notiks automātiski, un senioriem papildus nekas nav jādara. Pārskatīto pensijas apmēru noteiks no 2018. gada 1. janvāra un par periodu no 1. janvāra to izmaksās līdz 2018. gada septembrim.

Tiesības uz slimības pabalstu būs cilvēkiem, kuriem būs noteikts kvalifikācijas periods - sociālās apdrošināšanas iemaksas veiktas ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā vai 6 mēnešus pēdējos 24 mēnešos. Kvalifikācijas periods neattieksies uz darbnespējas lapām A, kuras apmaksā darba devējs, kā arī uz gadījumiem, kad tiek kopts slims bērns, kas nav sasniedzis 14 gadu vecumu.

Vecāku pabalsta saņēmējiem, kuriem kalendārajā mēnesī ir ienākumi kā darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam, pabalstu par visu šo kalendāro mēnesi izmaksās 30 procentu apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Tiek palielināta valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme par 1 procentpunktu.

Izmaiņas VSAOI veikšanas kārtībā pašnodarbinātajiem ar ienākumu mēnesī līdz minimālajai algai un ar ienākumiem, kas pārsniedz minimālo algu.

Izmaiņas autoratlīdzību izmaksātājiem un saņēmējiem - autoratlīdzības izmaksātājam no saviem līdzekļiem no autoratlīdzības 5% apmērā būs jāveic VSAOI. 

Pabalsts audžuģimenei bērna uzturam līdz sešu gadu vecumam būs 215 eiro, bet bērnam vecumā no septiņiem līdz 17 gadiem - 258 eiro (līdz šim - attiecīgi 95 un 114 eiro).

Palielināta atlīdzība par adoptējamā bērna aprūpi - sociāli apdrošinātām personām, kuras aprūpē bērnu līdz 8 gadu vecumam, - atlīdzības apmērs būs 70% no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Pārējiem saņēmējiem atlīdzību maksās esošajā apmērā - 171 eiro. Ja adoptētājs aprūpēs vienlaikus vairākus bērnus, par nākamo piešķirs piemaksu 171 eiro apmērā.

No 2018. gada 1. marta - tiks nodrošināta lielāka finansiālā atbalsta sniegšanu ģimenēm, kurās ir ne mazāk, kā divi bērni, un papildus esošajai ģimenes valsts pabalsta sistēmai darbosies jauns atbalsta mehānisms - piemaksa.

No 2018. gada 1. aprīļa - stāsies spēkā Sociālā uzņēmuma likums, kura mērķis ir veicināt sabiedrības dzīves kvalitātes uzlabošanu un sekmēt sociālās atstumtības riskam pakļauto iedzīvotāju grupu nodarbinātību, radot sociālajiem uzņēmumiem labvēlīgu saimnieciskās darbības vidi.

No 2018. gada 1. jūlija - paaugstinās piemaksas apmēru par vienu apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim, līdz 1,5 eiro (līdzšinējo viena eiro vietā) cilvēkiem, kuriem līdz 1995. gada beigām bija sasniegts vecuma pensijai nepieciešamais vecums un piešķirta vecuma vai invaliditātes pensija.

No 2018. gada 1. oktobra - vecuma pensijām ar lielu apdrošināšanas stāžu pensiju indeksācijā piemēros lielāku daļu (līdzšinējo - 50% vietā) no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem. 

Ar plašāku informāciju par gaidāmajām izmaiņām var iepazīties Labklājības ministrijas mājaslapā.