Piespiedu kārtā bēgļus uz Latviju nevedīsim, paziņo ministrs Kozlovskis
Taču Rihards Kozlovskis atzīmēja arī pozitīvo vēsti: Latvija savu saistību izpildē starp citām Eiropas valstīm nav pēdējā vietā.
Politika
2016. gada 18. aprīlis, 09:34

Piespiedu kārtā bēgļus uz Latviju nevedīsim, paziņo ministrs Kozlovskis

Jauns.lv

Latvija pildīs uzņemtās saistības un centīsies divu gadu laikā pārvietot no Eiropas dienvidu valstīm solīto 531 patvēruma meklētāju, taču piespiedu kārtā neviens cilvēks uz šejieni netiks vests, LNT raidījumā "900 sekundes" izteicās iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Viņš uzsvēra, ka Latvija neatkāpsies no saviem izvirzītajiem pārvietojamo patvēruma meklētāju atlases kritērijiem. Ministrs bija izvairīgs, atbildot uz jautājumu, kas notiks tad, ja divu gadu laikā vienkārši neizdosies atrast kopskaitā 531 izvirzītajiem kritērijiem atbilstošu patvēruma meklētāju, kurš būtu gatavs braukt uz Latviju.

Kozlovskis arī uzsvēra, ka patlaban patvēruma meklētāju izmitināšanas centra "Mucenieki" kapacitāte ir ierobežota, un vairāk nekā 30 bēgļu pārvietošana uz Latviju vienlaicīgi būtu pārāk sarežģīta. Taču ministrs atzīmēja arī pozitīvo vēsti: Latvija savu saistību izpildē starp citām Eiropas valstīm nav pēdējā vietā.

"Es neteiktu, ka šis process kopumā Eiropā virzās ļoti raiti, bet mēs, vismaz Iekšlietu ministrija (IeM), ejam pēc sava plāna un nekādus principus atlases kritērijos nemainīsim. Tas nozīmē, ka arī drošības iestādes dod savu slēdzienu, un tikai tad var notikt pārvietošana. Un otrs ir fakts, ka ar varu mēs, protams, uz Latviju nevienu neatvedīsim," sacīja ministrs.

Jautāts, vai tas nozīmē, ka Latvija varētu pārvietot pie sevis arī mazāk nekā solīto 531 patvēruma meklētāju, Kozlovskis atbildēja, ka "uzņemtās saistības mēs pildīsim, bet tas process nav atkarīgs tikai no Latvijas vēlmes, bet arī no kopējās sadarbības ar Grieķiju un Itāliju, un arī pašiem [patvēruma meklētājiem]".

Ministrs arī atgādināja, ka, tiklīdz tiks pieņemts lēmums par statusa piemērošanu līdz šim uz Latviju pārvietotajiem patvēruma meklētājiem, tiem saskaņā ar likumu būs jāatstāj "Mucenieki". Kozlovskis gan nevarēja pateikt, kur tieši patvēruma meklētāji varētu apmesties pēc statusa piešķiršanas, jo šis jautājums neesot IeM kompetencē.

LETA/ Foto: Evija Trifanova/LETA, EPA/LETA