Daži deputāti mājās "zeķē" tur iespaidīgas naudas summas. VIDEO
Neticība bankām, pārpalikums pēc auto pārvietošanas un tendencioza naudas glabāšana "koferītī" jeb "zeķē" - tā savus skaidras naudas uzkrājumus skaidro daži no deputātiem.
Sabiedrība
2016. gada 19. aprīlis, 21:33

Daži deputāti mājās "zeķē" tur iespaidīgas naudas summas. VIDEO

Jauns.lv

Skaidras naudas glabāšanas ierobežojumi, ja tādi tiktu ieviesti, skartu arī vairākus Saeimas deputātus. Dažiem tautas priekšstāvjem skaidrā naudā uzkrāti vairāki desmiti tūkstošu eiro. Kāpēc viņi naudu tur mājās, skaidroja Anete Bērtule no Latvijas Televīzijas.

Ietaupījumi skaidrā naudā, kas pārsniedz 11 tūkstošus eiro, šobrīd ir sešiem Saeimas deputātiem. Viens no "zeķē krājējiem" ir saskaņietis Ivars Zariņš, kurš 2014.gadā deklarēja 40 tūkstošus eiro skaidrā naudā. Deklarācijā par pagājušo gadu šādas summas vairs nav, jo, izjūtot spiedienu, viņš naudu ieguldījis. Zariņš principiāli neatbalsta aizliegumu ierobežot skaidras naudas uzkrājumus deputātiem. Viņam ir argumenti (sk.zemāk video).

Gandrīz 23 000 eiro uzkrājumus skaidrā naudā deklarējis arī Aivars Meija no partijas "No sirds Latvijai". "Man nekad nav bijusi īpaša ticība bankām. Un tad, kad mums "Parex" banka aizgāja pa skuju taku, ja, tad, teiksim tā, man bija diezgan lielas grūtības dabūt viņu [naudu - aut.piez.] ārā, no tā laika, saprotams, nu... Bet es domāju, ka glabāt mājās divdesmit sešus tūkstošus - tas nav nekas īpaši liels cilvēkam, kas visu mūžu nodarbojies ar biznesu," savu izvēli pamato Meija.

44 000 eiro  pirms diviem gadiem mājās glabāja Dainis Bērziņš, šobrīd uzkrājums esot sarucis. Ierobežot summu, ko var turēt mājās, viņš sauc par cilvēktiesību pārkāpumu. "Banku darbība Latvijā ir neveiksmīga, un nav pareizi pārmest, ka naudu tur mājās, nevis bankā. Jākoncentrējas uz līdzekļu izcelsmi," saka Liepiņš.

Arī deputāts Mihails Zemļinskis "koferītī" tur skaidru naudu vairāku desmitu tūkstošu apjomā - "tā ērtāk!"

Taču vislielākie mājas uzkrājumi ir zaļzemniekam Jānim Klaužam - 66 805 eiro un dolāros. Kāds ir viņa pamatojums šādam skaidras naudas iekrājumam, nav izdevies uzzināt.

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Lūka/Edijs Pālens/Ieva Čīka/Evija Trifanova/LETA